De Verges, Santes Maries i Mares de Déu trobades el llegendari català n’està ple, ja que des de ben antic la devoció popular feia seves moltes d’aquestes imatges adjudicant-li’s una troballa miraculosa dins del seu propi ambient geogràfic local. La Mare de Déu de Camp-real, al municipi de Massoteres, a la comarca de la Segarra, no és, doncs, una excepció, sinó una confirmació més d’aquest fet. Tot i que aquest tipus de llegendes és molt freqüent, amb les seves petites variants segons cada cas, no vàrem voler desaprofitar l’ocasió per visitar aquesta senzilla ermita, fer algunes fotografies i explicar-vos un nova llegenda popular com a Caçadors de Llegendes.
L’ermita o església de la Mare de Déu de Camp-real és una petita edificació de fàcil accés, ja que podem arribar just fins a la seva vora amb qualsevol vehicle. Aquest petit edifici aïllat, envoltat pels camps de conreu de Camp-real, al nord-est de la vila de Massoteres, es troba tot just a tocar el peu de la petita carretera asfaltada que enllaça la carretera LV-3113, que va de Guissona a Biosca, amb la LV-3114, de va de Massoteres a Palouet, a uns 500 metres d’on actualment es troba el Camp de Golf BonÀrea P&P.
Datada entre els segles XIV i XV, tot i que va patir reformes diverses reformes durant el passat segle XX, aquesta ermita està formada per una nau de planta rectangular amb coberta de canó i una capella lateral, així com un gran campanar d’espadanya amb doble ull d’arc de mig apuntat. Té dos portes d’accés, però actualment l’ermita romàn tancada la major part del temps, tot i que el dia 8 de setembre s’hi celebra un aplec, moment en que obre les seves portes obertes al públic.
Arran de la Guerra Civil, es destruí la imatge de la Mare de Déu que es conservava al seu interior, que posteriorment, ja passada la guerra, el senyor Joan Robles, fill de Palau d’Anglesola, reproduí.
LA LLEGENDA
La llegenda de la Mare de Déu de Camp-real explica que aquesta Verge fou trobada -sense especificar per qui- sobre una roca coneguda com la Roca Ferrada, i davant la seva miraculosa aparició, els habitants de la contrada la van anar a buscar en processó, i així la van portar fins Camp-real però, misteriosament, la imatge va retornar al lloc on l’havien trobat sense saber ben bé com.
Persistents, novament recuperaren la imatge i aquest cop la dugueren a l’església de Massoteres, però novament, i de manera misteriosa, aquesta imatge retornà a la Roca Ferrada.
Per tercer cop la van tornar a buscar i la portaren de nou a Camp-real i la col·locaren a l’ermita, obrint una finestra de tal manera que es podia veure el terme i el lloc on l’havien trobat. Fou d’aquesta manera que la Mare de Déu es quedà allí, i ja no va marxar mai més.
Podeu trobar més llegendes catalanes clicant
aquí.