miércoles, 5 de octubre de 2016

LA LLEGENDA DEL CASTELL DE LA BISBAL D’EMPORDÀ

L’antic castell de la Bisbal d’Empordà es troba situat a la Plaça del Castell, ben bé al mig de la vila de la qual aquest edifici pren el seu nom, a la comarca del Baix Empordà. A l’època medieval, lluny de ser una fortificació militar regida per nobles o guerrers, va ser un castell palau episcopal que, durant molts anys, va ser la residència dels bisbes de Girona, que eren els senyors de la ciutat. Des d’aquest edifici el bisbat de Girona va centralitzar l’administració de les seves importants possessions, utilitzant-lo com a presó per condemnats a cadena perpètua, amb unes condicions tan dures que un text medieval ho descrivia així : “Un lloc estret, fosc i dolent on cap presoner no hi podia esperar una llarga vida”. Pocs eren, doncs, els que sobrevivien gaire temps a les seves masmorres, si ens atenem a la documentació existent.


CARACTERÍSTIQUES

El castell de la Bisbal de l’Empordà és un edifici d’origen romànic que apareix documentat per primer cop l’any 1180 (segle XII), que posteriorment, durant el segle XIV, seria reformat i ampliat amb la construcció d’altres dependències, com un pati d’armes, graners, horts i, sobretot, una muralla exterior de la qual encara avui en dia si poden veure algunes restes. Més tard, entre els segles XVI i XVII, s’hi afegiria el cos rectangular a la façana de ponent que conformarien l’edifici actual que avui en dia podem veure, de base rectangular, encara que quasi bé quadrada.

LA LLEGENDA

L’única llegenda que actualment ens consta sobre el castell de la Bisbal d’Empordà són les històries que ens parlen de l’existència d’un túnel o túnels secrets que anaven del castell de la Bisbal fins a un punt indeterminat de la riera de riu Daró, molt proper al castell -a uns 40 metres del mateix, si hi anéssim en línea recta-, o bé fins el més llunyà Convent de Sant Sebastià -que està situat a uns 900 metres del castell si, igualment, ens dirigíssim a ell en línea recta, evitant tots els obstacles que poguéssim trobar pel camí-.

Sempre hi havia algú que deia que havia passat per algun d’aquests passadissos subterranis, però si hi realment existien, ningú, excepte aquells que deien que hi havien passat, no els havia sabut trobar mai...

De l’ús que es donava a aquest túnels, però, al contrari que altres passadissos subterranis llegendaris d’altres castells catalans, no se n’ha explicat res.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario