sábado, 26 de enero de 2019

LA LLEGENDA DE LA FONT DE SANT FELIP NERI

Santa Fe, també conegut com a Santa Fe de Segarra, és un poble del  municipi de les Oluges, a la comarca de la Segarra, que val la pena visitar. Relativament a prop de l’Eix Transversal, la C-25, aquesta antiga vila closa medieval encara conserva el seu castell, transformat en casa senyorial, a la part més alta del poble, i podem observar algunes de les portalades i antigues muralles, una torre defensiva, l’església romànica de Sant Pere i altres edificacions antigues que fàcilment ens poden transportar a temps més remots. Ben a prop del poble, accedint per un petit camí esglaonat que baixa en pendent, trobem la Font de Sant Felip Neri, on, com Caçadors de Llegendes, anem atrets per una curiosa història que circula al voltant de la mateixa.

La Font de Sant Felip Neri.

En el seu llibre 500 històries i llegendes de les terres de Lleida, Joan Bellmunt i Figueras ens explica una llegenda de Santa Fe de Segarra que li fou explicada per Antoni Comaposada, Ramon Tarruella, Joan Tarruella i Antoni Botet en el mateix poble de Santa Fe de Segarra. La llegenda diu així:

Temps era temps que el poble de Santa Fe era pròsper. Hi havia treball, alegria i bona harmonia entre tots.

La gent era senzilla i feliç. Aquesta felicitat i convivència, però, no planyia gens a algú: al Banyeta.

Al poble hi havia una font on, a primera hora del matí, hi feien cap les mestresses amb càntirs i galledes, per tal d’omplir-les d’aigua que necessitaven persones i animals. El camí es feia amb joia i servia perquè les dones fessin la primera xerrada del dia. També aquella font servia per als caminants cansats, que a l’estiu podien apagar la set amb el doll d’aigua clara i fresca que hi baixava, i descansar sota l’ombra del roure gegant que la protegia.

Santa Fe.

Però com hem dit, tanta joia, felicitat i esperança, molestaven algú. Per això, rumiant, rumiant, pensà que la millor manera de fer perdre aquell beneït poble, era fer que l’aigua de la font sortís dolenta, empestada, i que causés la mort de les persones.

I així succeí, sense saber com ni per què, l’aigua de la font començà a sortir dolenta, empestada. La gent no ho sabia de moment, i en van continuar bevent. Així començaren a produir-se els primers morts del poble.

Tothom s’esverà, i pensà com podia solucionar aquest greu problema. Com sigui que tenien una estampa de sant Felip Neri, n’encomanaren una imatge, la qual consagraren i portaren en processó fins la font. Li feren vots.

L’aigua tornà a brollar bona. La fe i l’esperança havien vençut, un cop més, el mal.

La Font de Sant Felip Neri, dipòsit d'aigua al camp adjacent.

En record d’aquell temps passat, el dia 26 de maig el poble fa festa, i va en processó fins la font, on es fa la benedicció de l’aigua que brolla. Després s’omplen els cantirets, i es dóna aigua a tothom.

Ara es coneguda arreu, com la Font de Sant Felip Neri.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixem algunes fotografies que vàrem prendre del petit poble de Santa Fe, mostrant-vos part de la vila, que esperem que us animin a visitar-la si teniu ocasió.

La Font de Sant Felip Neri.

La Font de Sant Felip Neri, detall.

La Font de Sant Felip Neri, detall.

El castell de Santa Fe.

El castell de Santa Fe.

El castell de Santa Fe.

Antigues muralles del castell de Santa Fe.

Portal del castell de Santa Fe.

Cal Franquesa, antiga torre de defensa.

L'església de Sant Pere.

L'església de Sant Pere.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario