miércoles, 23 de mayo de 2018

LA DAMA BLANCA DE FONTSCALDETES

Les restes enrunades de Fontscaldetes i l’església de Santa Maria Assumpta, l’únic edifici d’aquest poble abandonat que encara es conserva en relativament bon estat, es troben dins del terme municipal de Cabra del Camp, a la comarca de l’Alt Camp. En aquest poble s’hi fundà una de les primeres granges del monestir de Santes Creus a finals del segle XII, poc després que els monjos arribessin a la riba del Gaià, i va estar habitat fins que va quedar definitivament abandonat l’any 1964, quan van marxar els últims habitants d’aquesta vila. El cas és que, segons la llegenda, el poble no va quedar buit del tot, doncs encara hi ha qui després de que aquest va quedar buit i abandonat ha vist o li ha semblat sentir l’esperit de la Dama Blanca, una mena de fantasma femení que segons la veu popular encara volta pel poble.

La Dama Blanca de Fontscaldetes.

El folklore internacional distingeix sovint entre dos tipus d’éssers femenins que reben el nom de dames blanques: per un costat es descriu amb aquest nom a una mena d’esperits femenins relacionats amb la natura -generalment amb deus i fonts d’aigua, gorgs, estanys o rius, però també amb els boscos i muntanyes-, i per un altre, el conjunt d’una sèrie d’ànimes en pena solitàries d’aspecte femení, tot i que sovint les característiques d’unes i d’altres es desdibuixen i es confonen. Del que no hi ha dubte, però, és que la Dama Blanca de Fontscaldetes pertanyeria a la segona categoria, la de les ànimes damnades, com veurem a continuació.

En el seu llibre Llegendes de l’Alt Camp, Rosa M. Canela i Balsebre recull una història que li va ser explicada per Joan Adserà, de Cabra de Camp: “La Dama Blanca de Fontscaldetes és tot un misteri. Diuen que era una noia de Fontscaldetes a qui no deixaven casar amb un noi d’allà del qual estava molt enamorada. Ella no va voler casar-se amb ningú més, i es va posar malalta fins que es va morir. Ja morta, es presentava a l’home que havia estimat, i li deien la Dama Blanca perquè anava de blanc. Diuen que el noi estava convençut que la veia.”

Restes de Fontscaldetes.

El cas és que aquesta llegenda no ha passat desapercebuda per la gent amant dels misteris, i tot i que la llegenda sembla situar-se en una època en que el poble encara estava habitat, es diu que l’esperit la Dama Blanca encara resta al poble de Fontscaldetes, Alguns grups d’espiritisme (alguns de Valls) i d’aficionats a la parapsicologia i temes esotèrics han visitat aquest poble i han anat a l’església on creuen retrobar-la en les seves invocacions, i si bé no l’han vista, alguns asseguren haver-la sentida amb la fragància d’un olor a perfum.

A Vila-rodona, per la fira, pels volts de Tots Sants, entre els grups de jovent hi havia la tradició d’anar a la tarda-vespre a l’església de Santa Maria Assumpta, de Fontscaldetes, a fer espiritisme i, potser, veure la Dama Blanca.

El carrer Major de Fontscaldetes.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies del poble de Fontscaldetes, que espero que us ajudin a il·lustrar un xic més la llegenda que us hem explicat.

A l'entrada del poble de Fontscaldetes.

Pujant el carrer Major...

Restes de Fontscaldetes.

Arcs d'una de les cases del poble.

Fontscaldetes, detall.

Fontscaldetes.

Portal.

Detall d'una finestra.

Fontscaldetes.

Una porta al no res...

La casa més ben conservada...

La font de Fontscaldetes.

Vistes de la plaça de l'església des de la font...

Una porta del poble.

La plaça de l'Església.

L'església de Santa Maria Assumpta.

L'església de Santa Maria Assumpta.

L'església de Santa Maria Assumpta.

L'església de Santa Maria Assumpta, interior.

L'església de Santa Maria Assumpta, interior.

L'església de Santa Maria Assumpta, interior.

L'església de Santa Maria Assumpta, part posterior.

Sortint del poble pel carrer Major.

Murs de Fontscaldetes.

Vistes a la comarca de l'Alt Camp.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario