miércoles, 27 de junio de 2018

L’ORIGEN LLEGENDARI DE MAÇANERS

Maçaners és un petit poble del  municipi de Saldes, a la comarca del Berguedà, des del qual es pot gaudir d’una magnífica visió del Pedraforca. Com molts altres petits indrets que descansa al peu d’aquesta muntanya màgica, a aquest no li havia pas de faltar un reguitzell de llegendes, com aquesta història recollida per Isabel Artero i Novella en el seu llibre Pedraforca màgic, que intenta explicar l’origen llegendari del nom del Maçaners.

Cartell indicador just a l'entrada del poble.

Segons sembla, fa anys, molt temps enrere, quan els homes varen començar a poblar els peus del Pedraforca, hi havia un poble que no tenia nom. Per aquell temps, els camins de la zona sovint eren estrets i solitaris, i per ells circulaven només alguns pastors i ramaders amb els seus ramats, algun pagès que anava d’un poble a un altre i poc més, però en temps de bonança tot això canviava i les dreceres estaven molt transitades.

Església de Sant Serni de Maçaners.

Un dia, uns homes que anaven cap a Gósol tot pujant pel camí que seguia el riu, ja que en aquell temps els camins sovint es feien seguint el cursos d’aigua, de tant cansats que estaven, es van aturar a prop de la riba del riu i, com que tenien molta set van beure de les seves aigües; però vet aquí que al tastar-la, van trobar que aquella aigua era salada, a causa dels materials geològics que es troben en la seva font, com ja es conegut per molta gent de la zona. Quan aquells homes s’adonaren del sabor salat que tenia l’aigua, no feien una altra cosa que repetir “Massa n’és, de salada! Massa n’és! Massa n’és!...”

Card cardener en una porta de Maçaners.

Tots en van beure i tots ho repetiren, “Massa n’és, de salada! Massa n’és! Massa n’és!”, i per això, des d’aquell dia, a aquell poble tant proper a aquell punt on van beure d’aquelles aigües, i que no tenia nom, li van posar el nom de Massanés, que amb el temps es convertiria en Maçaners.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies que vàrem prendre de Maçaners, i des de Maçaners, en el cas del Pedraforca, que espero que ajudin a il·lustrar una mica millor aquesta llegenda.

Església de Sant Serni de Maçaners.

El carrer de l'Església.

El Pedraforca vist des de Maçaners.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

1 comentario:

  1. Bon dia. El que va publicar la Isabel no és una llegenda; en tot cas és una història, moderna i recent, que s'explica des de fa poc i que, a falta de llegendes de veritat, s'ha agafat com a bona per única en absència d'altres. En realitat és més aviat un acudit o una gràcia fonètica que una altra cosa. Per les imatges veig que has estat per aquells volts, i si has parat atenció hauràs vist que la Riera Salada es troba amb la Riera de Saldes just sota el poble de Saldes... I que del poble de Maçaners a la riera de Saldes, fins a baix la vall al curs del riu, hi ha ben bé 30 minuts a peu. Maçaners no té riera! Només alguna torrentera... Aquesta "llegenda" a més l'han potenciada aquells que diuen que Maçaners s'ha d'escriure Massanés, en contra del nomenclàtor oficial. Les seves teories són: "sempre ho hem vist escrit així" i "la llegenda". Som un país petit en molts sentits encara! Una abraçada i gràcies per la frescor que despèn el bloc!
    Salut

    ResponderEliminar