viernes, 11 de enero de 2019

LA LLEGENDA DE L’ÀNIMA DEL GORG NEGRE D’ORISTÀ

El Gorg Negre d’Oristà, conegut també pel gorg del pla d’Oristà, es troba localitzat dins del terme municipal d’Oristà, a la comarca d’Osona, just a sota del Pont del Bassí. Segons expliquen, a la banda dreta del saltant d’aquest gorg del riu Bassí es trobava la Font de l’Animeta, nom que li ve clavat, com podreu veure a l’escoltar la llegenda que circula al voltant d’aquest indret.

El Gorg Negre d'Oristà.

Sembla ser que temps enrere, prop del Gorg Negre d’Oristà hi passava el camí ral, per on la gent hi circulava molt sovint; ja sabeu, pagesos, llenyataires, pastors, traginers i tota mena de gent. Un dia van començar a dir que a la font del Gorg Negre hi sortia por!

El Pont del Bassí.

Uns deien que uns dies, d’aquell lloc hi sortia una noia vestida de blanc però que aquesta, al acostar-s’hi els curiosos, desapareixia. Deien que era l’ànima d’una noia que havia mort ofegada al gorg, o bé deien que l’ànima d’aquesta noia tornava per fer saber que allà hi havia hagut una mort violenta…

El Gorg Negre (Oristà), part superior.

Altres, però, no parlaven d’un esperit femení, sinó de l’ànima d’un pagès que, a causa de l’incompliment d’una deixa -una atribució singular d’un o més drets o coses ordenades per una persona ja difunta-, hauria estat damnat a romandre per aquest paratge. Explicaven que abans hi vivia un pagès que volia que, una vegada sigues mort, es venguessin les seves terres i que amb els diners es fessin misses. Com això no s’hauria realitzat, llavors la seva ànima tornava per reclamar aquetes misses.

El Gorg Negre (Oristà).

Fos com fos, arrel d’aquestes aparicions, la font que hi havia al costat del Gorg Negre d’Oristà va passar a ser coneguda com la Font de l’Animeta. I qui sap, potser si hi aneu el dia adequat, encara hi podreu intuir l’ànima inquieta a prop de les seves aigües.

El Gorg Negre (Oristà).

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario