domingo, 3 de febrero de 2019

LA LLEGENDA DEL GORG DE LA FONT DE LA TORRE DE CANET D’ADRI

El gorg de la Font de la Torre és troba dins del terme municipal del Canet d’Adri, a la comarca del Gironès, tot just uns metres per sota de l’antic mas de la Torre, seguint el pas de la riera de Canet. Aquest gorg, molt ben il·luminat, però entaforat entre roques, boscos, balmes obagues i petits salts d’aigua transparenta sembla com sorgit d’un conte de fades. Ben a prop hi passen un parell de ponts de pedra i un molí d’aigua encara gira mogut de forma atzarosa dins de les seves mateixes aigües. Seria un lloc idíl·lic, sinó fos perquè part d’aquesta màgia queda diluïda a causa de les diverses baranes de protecció, senyalitzacions i papereres metàl·liques, que remarquen la mà de l’home modern dins d’aquest indret natural de gran bellesa. Però si bé part de la màgia d’aquest indret pot haver desaparegut a causa d’aquest fet, sempre podem conservar la màgia que encara li queda a través de la seva llegenda.

El gorg de la Font de la Torre, Canet d'Adri.

Segons la llegenda, en el gorg de la Font de la Torre hi vivien els esperits femenins catalans per excel·lència: les dones d’aigua. Aquestes dones eren sempre joves i francament molt belles. A les nits sortien de les coves i les balmes que passen per la riera i anaven a rentar la roba tot cantant.

El forat del gorg, territori de les dones d'aigua.

De les aigües de la font que existeix en aquell indret, tot just a sobre del gorg, es diu que si una persona es renta la cara i el propi cos amb elles, mantindrà la pell jove de tal manera, que mai semblarà que un té l’edat que té, i li trauran anys. Si aquesta propietat és cosa de la qualitat de les mateixes aigües o bé una virtut que li han atorgat les dones d’aigua que potser encara viuen en aquest indret, ja no us ho sabria dir.

La Font de la Torre, just a dalt del gorg.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixem algunes fotografies que vàrem prendre del gorg de la Font de la Torre, així com de la seva font, que esperem que us ajudi a il·lustrar una mica millor aquesta llegenda, i us animi a visitar aquest indret si teniu ocasió.

El molí d'aigua vora les aigües del gorg.

Vistes del gorg de la Font de la Torre.

Vistes del gorg de la Font de la Torre.

El gorg de la Font de la Torre.

Pont de fusta sobre la riera de Canet.

Pont de fusta.

Contemplant les aigües del gorg des d'un dels ponts de fusta.

Un dels salts d'aigua sobre el gorg de la Font de la Torre.

Un dels petits salts d'aigua de la riera de Canet.

La part superior de la riera, misteriosa i ombrívola.

Un dels ponts de pedra que rodeja el gorg.

Vista de la riera de Canet des d'un dels ponts.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario