lunes, 3 de noviembre de 2014

DIARI D'UN ZOMBI: 3a ZOMBIE WALK DE GIRONA (2014) - ACOCOLLONA'T (Versió en català)

 Pots llegir aquest text en castellà clicant aquí /
Puedes leer este texto en castellano clicando aquí:
"Diario de un zombi:
3a Zombie Walk de Girona (2014) - Acocollona't
(Versión en castellano)"

Text de: Joan Ramon Santasusana Gallardo.
Fotografies de: Esther Ortega López (les més) i Joan Ramon Santasusana Gallardo (les menys).

31 d’octubre de 2014. A les escales de la Catedral de Girona, s’iniciava la 3a Zombie Walk d’aquesta mateixa ciutat, que forma part del programa de l’Acocollona’t, el festival de cinema fantàstic i de terror de Girona, que a la seva vegada ja celebra la seva 4a edició –celebrant-se aquest any entre el 25 d’octubre fins a l’1 de novembre-, que a la seva vegada forma part de la programació alternativa que se celebra dins el marc de les festes de la ciutat, les Fires de Sant Narcís . Amb aquest esdeveniment que es va consolidant any rere any, doncs, a Girona es respiren aires nous i de renovació ... De renovació zombi! Deixo aquí, doncs, aquesta petita crònica fotogràfica i alguns comentaris sobre aquesta celebració que coincideix cada any amb la Nit de Difunts.


SOBRE LA ZOMBIE WALK DE GIRONA

La Zombie Walk de Girona va néixer l’any 2012 com un complement més del 2n Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona, l’Acocollonat, que actualment ja ha realitzat quatre edicions, celebrant-se dins el marc incomparable de les Fires de Sant Narcís, les festes de la ciutat, i sent un dels esdeveniments alternatius que aquesta ciutat ofereix en aquestes dates que sembla anar creixent any rera any.


Aprofitant que aquestes dates queden marcades per l’aire festiu d’aquesta ciutat, Girona, per l’esdeveniment fantàstic i terrorífic de l’esmentat festival, i que cau en una data tan assenyalada com el 31 d’octubre, la Nit de Difunts o la més controvertida festa de Halloween, la Zombie Walk ens porta de nou a la memòria aquestes dates que, des de l’antiguitat, formava part del Samhain i altres festes paganes dedicades als difunts i els morts, de les quals sorgirien altres celebracions tradicionals com la ja esmentada Nit de Difunts o el Dia de Tots Sants, la festa de Halloween o la mateixa tradició catalana de la castanyada o els panellets, aliments aquests que en el seu moment estaven dedicats als morts tutelars i que, alhora, servien com a protecció contra els mals esperits d’alguns difunts.


Sigui com sigui, en les nostres dates, i prescindint ja dels seus orígens, està vist que la Zombie Walk de Girona ha vingut per convertir-se un nou referent per a aquesta ciutat que necessita d’esdeveniments com aquest per donar aires nous a aquest lloc.


3ª ZOMBIE WALK DE GIRONA – ACOCOLLONA’T

Aquest any, la 3a Zombie Walk de Girona es va celebrar seguint un petit programa d’activitats prèvies a la sortida de la marxa zombi en si mateixa: sessions de maquillatge, photocall o sessió fotogràfica zombi, concentració massiva de zombis i la sortida de la zombie walk, realitzant-se totes aquestes activitats al peu de les escales de la catedral de la ciutat.


EL PROGRAMA

El programa de la Zombie Walk de Girona 2014 es va iniciar a les 17:00 h amb una sessió de maquillatge zombi per grans i petits, al mòdic preu de 2 euros -el just per cobrir les despeses del material de maquillatge emprat pels maquilladors voluntaris -, que a causa de la possibilitat d’overbooking tenia una llista tancada disponible per als que prèviament ho haguessin sol·licitat via internet.


A les 18:00 h s’iniciava una sessió fotogràfica o photocall zombie en què fotògrafs, amics i familiars que ho desitgessin podien sol·licitar als zombis fotografies en el marc incomparable de la catedral de la ciutat. La mateixa organització de l’esdeveniment, al seu torn, havia disposat d’un fons de fusta pintada per fer-ho, en el qual es mostraven imatges d’una Girona apocalíptica després de l’epidèmia zombi, que va ser aprofitada tant pels grans com pels més petits.


A les 19:00 h ja va començar la concentració massiva de zombis, soldats i supervivents infectats, a mesura que els familiars, curiosos i aficionats s’anaven aglomerant en el lloc per realitzar fotografies i veure el tret de sortida de la marxa zombi.


A les 20:00 h, es va iniciar la sortida zombi que seguiria una petita ruta d’aproximadament 45 minuts de durada, fins a la plaça de Jordi de Sant Jordi, lloc on es troba situat el cinema Albeniz Plaça, on se celebrava el passi de pel·lícules i curtmetratges del festival del Acocollona’t, organitzador de l’esdeveniment.


A les 20:45 h, a la mateixa plaça Jordi de Sant Jordi, es van atorgar els premis al millor zombi, al millor zombi original, al millor grup zombi i al millor zombi infantil, donant-se per finalitzada llavors la Zombie Walk de Girona d’aquest any, encara que la festa continuaria. A més, paral·lelament a aquests premis es va realitzar un concurs Instagram durant tota la marxa zombi a la millor fotografia zombi de la mateixa Zombie Walk en directe, sota els hastags #Acocollonat i #ZombieWalkGirona.


Però efectivament la festa no acabava aquí, ja que a les 23:00 h es celebrava la Festa Halloween - Zombie Walk de Girona al Celtic Bar Girona (antic City Arms), conjuntant aquest esdeveniment amb el concurs de Scream Girls i Mad Faces de l’Acocollona’t. Una veritable fi de celebració al més pur estil Halloween!


ELS COL·LABORADORS

Al marge del Festival de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona, l’Acocollona’t, organitzadors d’aquest esdeveniment, diverses entitats i associacions van col·laborar amb l’organització de la Zombie Walk de Girona d’aquest any, ja fos com a part de l’organització, ja fos col·laborant amb els premis.


Així, l’associació Leyendas Medievales i el grup Airsoft Girona van formar part de l’elenc de zombis i soldats que van ajudar a organitzar una mica la marxa per la ciutat i conduir la comitiva zombi, mentre que l’Hotel Llegendes de Girona Catedral -quatre estrelles-, la botiga Freakshow Girona, la Taverna de Smaug de Banyoles i la botiga de música Moby Disk van oferir sengles premis als zombis que van guanyar algun premi.


EL RECORREGUT

Aquest any, la principal novetat de la Zombie Walk de Girona va ser que en algunes parts del camí es van muntar petites escenografies amb les quals amenitzar la marxa, utilitzant per a això un petit grup de personatges: periodistes i càmeres, grups de soldats, infectats que encara no havien estat convertits, etc. Al llarg del recorregut, aquests personatges van interpretar diferents situacions i escenes, en algunes de les quals els zombis també participarien.


La sortida de la Zombie Walk va partir de les mateixes escales de la Catedral de Girona baixant per la Pujada del Rei Martí per trencar cap a la Pujada de Sant Feliu direcció al carrer de la Barca fins a arribar a l’emblemàtic monument del Cul de la Lleona, on la primera barricada de soldats es va enfrontar als zombis per morir devorats sota la seva envestida. Des d’allà, l’horda dels morts vivents travessar el Pont de Sant Feliu -conegut popularment com el Pont de Fusta- passant al llarg de la plaça de Vicenç Vives, on se celebrava la Fira d’Artesania de Girona, que forma part de les Fires de Sant Narcís, davant la sorpresa de venedors, comerciants i visitants, que no deixaven de fer fotos amb els seus mòbils.


Ja a l’altura dels Jutjats de Girona, la comitiva va girar direcció Avinguda de Ramon Folch, on va celebrar un nou banquet zombi atacant a alguns infectats que encara vius jeien a terra, atacant-los davant la mirada atònita dels transeünts. Allà, sota la música hipnòtica del “Thriller” de Michael Jackson, alguns zombis es van animar a ballar entre tremolors, per, a poc a poc, continuar la seva marxa cap a la plaça de l’Independència.


Des de la Plaça de l’Independència, l’horda de no morts es va dirigir cap al carrer de Santa Clara, ja menys transitada, sorprenent a nombrosos vianants encara, per dirigir-se a l’altura del carrer Hortes, i torçant per aquest carrer, dirigir-a la plaça Jordi de Sant Jordi on l’horda de morts vivents finalitzaria la seva marxa, assistint al lliurament final de premis zombis.


ORGANITZACIÓ, CRÍTIQUES I PROBLEMES

A nivell tècnic, al llarg de l’esdeveniment van sorgir una sèrie de problemes que potser van deslluir una mica el que de per sí crec que va ser una magnífica festa que d’altra banda va ser un èxit a nivell d’afluència, tant d’assistents i de públic, com de zombis, soldats i supervivents.


En primer lloc, i sense previ avís, l’Ajuntament de Girona va apagar tots els llums de la zona de la Catedral de Girona, quedant el lloc a les fosques, de manera que els maquilladors es van trobar davant la sorpresa de no poder maquillar al no tenir pràcticament llum. El problema es va solucionar ràpidament usant uns focus auxiliars.


No obstant, després d’això, i encara a les fosques, sobre la façana de la catedral va començar una projecció de Mapping 3D que entrava dins de la programació de les Fires de Sant Narcís, que també va entorpir part de l’activitat que s’estava realitzant, mentre els primers zombis anaven formant la comitiva.


En segon lloc, la gran afluència de públic, va dificultar el pas dels zombis a l’hora de la sortida, ja que aquests es trobaven en un replà superior de les escales de la catedral, i el públic pràcticament va ocupar les escales d’aquesta així com la plaça inferior i bona part del tram del carrer de la Pujada del Rei Martí. De tal manera que es va formar un tap de sortida que va fer que els zombis baixessin molt lentament i a batzegades, i cert caos en barrejar zombis i públic. Part de les persones que formaven el públic assistent, es van acomodar de tal manera a les escales que no permetien que els zombis poguessin avançar per enlloc, alhora que a la plaça que es troba en part inferior de les escales, el públic es va començar a barrejar entre l’horda zombi prenent diferents direccions, creant més caos encara.


El que hauria d’haver estat una sortida de tot just cinc minuts, es va convertir pràcticament en una odissea de quinze minuts, que al seu torn va fer que a la sortida molts zombis es disseminessin. No obstant això, gràcies a l’actuació dels soldats que formaven part de la comitiva, així com d’alguns zombis, aquests van anar formant de nou un grup més o menys homogeni. A partir d’aquest punt, tot l’esdeveniment va poder discórrer tal com s’havia planejat i preparat. Zombis, soldats, sang, cervells i fetges a dojo en un esdeveniment que espero que es repeteixi any rere any, intentant millorar tots aquells aspectes que per un motiu o altre puguin fallar.

A tots els que van assistir, moltes gràcies.


I MÉS IMATGES ENCARA...

A continuació us deixo un seguit de moltes altres fotografies d’aquest esdeveniment. Espero que us puguin donar una idea del que va ser.























































































































No hay comentarios:

Publicar un comentario