viernes, 1 de septiembre de 2017

LA LLEGENDA DE LA COVA D'EN DAINA

No gaire lluny del petit nucli de Romanyà de la Selva, al municipi de Santa Cristina dAro, a la comarca del Baix Empordà, tot seguint la carretera que porta a Calonge, hi ha un dels monuments megalítics més ben conservats de Catalunya: el dolmen de la Cova d’en Daina, conegut també com la Barraca d’en Daina. Aquest recinte megalític construït entre el 2700 aC i el 2200 aC es troba protegit per un cromlec que envolta un dolmen de grans proporcions, on s’hi ha trobat restes d’ossos, dents,  puntes de fletxa de sílex, ceràmica i peces de collars, i la memòria popular també guarda alguna llegenda.


Segons la veu popular, la Cova d’en Daina manté aquest nom perquè antigament era el cau d’una cabra daina o d’aigua que volava com el vent o el pensament. Causava terror entre la pagesia perquè feia malbé tots els sembrats, empaitava les ovelles i feia mil disbarats. Per molt que la perseguien no hi havia manera que gossos i caçadors poguessin atrapar-la. Es diu que un dia un pastor va llançar-li un roc amb tanta fortuna que li encertà de ple el pols i la va deixar morta a l’instant. Mai més la varen veure a la comarca.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies que vàrem prendre de les restes megalítiques de la Cova d’en Daina que espero que us serveixin per il·lustrar millor aquesta llegenda.












Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario