sábado, 28 de octubre de 2017

LA LLEGENDA DEL CASTELL DEL REI O DE PILAT

El castell del Rei de Tarragona, conegut tradicionalment com castell o torre del Pretori o de Pilat, és un castell d’època romànica del segle XII que es troba a la ciutat de Tarragona (a la comarca del Tarragonès), tot i que la veu popular li atribueix una antiguitat força superior que l’equipara a la de les restes romanes de la ciutat, ja que, efectivament, fou, en gran part, el resultat de la rehabilitació d’una gran construcció romana que havia format part del fòrum provincial. En l’imaginari popular, aquest castell està lligat a l’emblemàtica figura de Ponç Pilat, governador de la província romana de Judea que, segons els Evangelis, condemnà Jesús a morir a la creu per les demandes dels grans sacerdots del temple, després de rentar-se’n les mans. A causa d’aquest crim, la llegenda convertí a aquest funcionari romà en una figura damnada.

El castell del Rei o de Pilat.

LA LLEGENDA DE PONÇ PILAT

Segons la tradició, un cop sacrificat Jesús, el cèsar Tiberi manà posar pres a Pilat i l’envià a Tarragona. Com a presó li destinà el castell que encara avui es conserva i que porta el seu nom. El cònsol de Judea restà molts anys allí sense veure cel ni terra , fins que va morir l’emperador Tiberi, que l’havia condemnat.

Ponç Pilat.

No podia treure per res el cap a la finestra perquè els tarragonins l’increpaven i apedregaven. No trobà qui el volgués servir; sols es prestaren a fer-ho veïns de Sarral (a la comarca de la Conca de Barberà), i per aquest motiu els habitants d’aquesta població són qualificats de jueus. Tenia les mans tacades amb sang del Redemptor; per més que se les rentés no se la podia treure i es passava dies i dies sencers rentant-se i fent-se rentar pels seus servents. No tan sols tenia sempre les mans roges de sang, ans àdhuc tacava les coses que tocava. A les parets de la construcció es veuen algunes petites taques de color indefinit, les quals hom creu que són de sang de les mans del mal jutge.

Tenia les mans tacades amb sang del Redemptor...
Mort Tiberi, Pilat fou deixat en llibertat i se’n va anar vagant pel món, escarnit, rebutjat i apedregat de tothom, que l’aporrinava en veure’l i reconèixer-lo per les taques de les mans, que no podia dissimular. Segons una tradició, va morir ofegat al riu Segre en un revolt de prop de Ponts (a la comarca de la Noguera), mentre tractava de rentar-se les mans. Una altra tradició diu que era fill d’aquesta població, d’on de molt petit va passar a Roma per a obtenir fama i renom, fins al punt d’assolir el càrrec de cònsol de Judea. Els pontsetins són, per aquesta creença, tinguts com a falsos i traïdors i és corrent per la contrada la dita “De Ponts, n’era Pilats”.

Una altra tradició el fa arribar fins l’estany pirinenc de Guils (a la comarca de la Cerdanya), on, en voler-se rentar les mans i mirant la fons del llac, hi veié representada l’escena del Calvari. Desesperat, es tirà a les aigües de l’estany. En rebre el cos del mal jutge, les aigües mai més no criaren peix i prengueren un tuf i una sentor que encara de vegades se sent. També es creu que una vegada cada any es veu travessar amb el cap cot i consirosa la seva figura i es veu representada al fons de les aigües l’escena del Calvari.

Detall de la façana del castell.

El castell per la seva estada restà maleït i tothom qui l’habità més tard fou pres de forta malastrugança i dissort, tant que ningú no vol habitar-lo i és destinat a presó.

Segons una altra variant, Pilat és fill de Tarragona. Quan Jesús era clavat en creu preguntà què s’havia fet de Pilat i digué que, mentre món hi hauria, la llei catòlica podia ésser prima a Espanya, però que mai no cauria, i féu construir la catedral amb la seva santíssima Mare i els dotze apòstols.

La torre de les Monges i part de les muralles de Tarragona.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies que vàrem prendre durant la nostra visita nocturna al castell del Rei o de Pilat, que espero que us serveixin per il·lustrar millor aquesta llegenda que us hem explicat.

El castell del Rei o de Pilat.

Portal del castell del Rei o de Pilat.

El castell del Rei o de Pilat.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario