sábado, 23 de marzo de 2019

LA LLEGENDA DEL PLA DEL LLOP (PORQUERES)

Per arribar al Pla del Llop, també anomenat Clot del Llop, dins del municipi de Porqueres, a la comarca del Pla de l’Estany, haurem d’agafar la carretera GI-524 (que porta de Banyoles a Sant Miquel de Campmajor) i, a l’alçada de la Creu de Rodeja, agafar el trencant que porta direcció a l’ermita de Sant Bartomeu de Matamala. Entrarem en un camí rural de terra, i quan haurem fet aproximadament 300 metres de trajecte, passarem a través d’un petit pla on avui dia hi domina el pi blanc. Aquest és el lloc on succeeix aquesta llegenda, que segons qui us l’expliqui us dirà que és veritat. I qui som nosaltres per desmentir-ho?



Antigament, alguns artesans i comerciants es guanyaven la vida oferint els seus serveis de poble en poble, de porta a porta, i no era gens estrany que alguns d’aquests es desviessin dels camins principals, seguint camins i senders solitaris, per visitar fins i tots els masos més apartats, ja que sabien que allí sempre hi trobarien feina i serien ben rebuts.

Bé! El cas és que s’explica que en una ocasió, un peroler que anava de mas en mas a oferir els seus serveis -es a dir, a arreglar peroles, calderes i cassoles de metall-, en passar per una part boscosa del camí, ja fos per les hores, perquè no s’hi veia o perquè anava distret, va caure dins una trampa parada per agafar llops. Quan el nostre home encara no s’havia refet de l’ensurt de la caiguda i de veure’s atrapat en aquell foradot, va tenir un nou ensurt tant o més gros: dins el forat no estava sol, sinó que l’acompanyava un enorme lloparro que havia caigut abans que ell. Per tenir-lo a ratlla, l’home es posà a brandar les eines que duia a coll i a cridar tan fort com podia. Quan ja pensava que havia begut oli, sentí unes veus que demanaven:

-Peroler, on ets?

I aquest contestà:

-Aquí dins hi ha el peroler, i el llop... també!

Sembla que d’aquest fet, l’indret va passar a ser conegut amb el nom del Pla del Llop o Clot del Llop, encara que sempre hi haurà qui us dirà que aquesta història va venir després del nom, amb un intent de justificar-ho.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixem algunes fotografies que vàrem prendre de lindret del Pla del Llop i els boscos de pi blanc que lenvolten. Esperem que algun dia, aquestes contrades recuperin aquest magnífic animal i pugui aconseguir la convivència amb les activitats humanes.








Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario