martes, 26 de marzo de 2019

LLEGENDES DEL CASTELL DE SALES

En aquesta ocasió, visitem el castell de Sales, que es troba dins dels límits del municipi de Sales de Llierca, a la comarca de la Garrotxa. Convertit en mas fortificat, avui en dia és de propietat privada i encara hi viu gent al seu interior, tot i que el castell no es troba en gaire bon estat i ha perdut bona part de la seva glòria passada: la seva torre, possiblement l’element més significatiu de tot l’edifici, ha perdut la meitat de la seva estructura, i al voltant de tot l’edifici s’hi poden observar nombroses esquerdes així com vegetació que cobreix part dels seus murs i del sostre. En tot cas, observant-lo, és fàcil imaginar com és que aquest castell va donar origen a unes quantes llegendes.


SOBRE TRESORS AMAGATS I GENT MISTERIOSA

Es creu que hi ha grans tresors amagats al seu interior. Una vegada van anar-hi uns desconeguts que van llogar gent, van fer una gran cavada al fons de la cisterna, i encarregaren, sobretot, que cap dels presents no renegués per res ni llancés cap mala paraula. Mentre la gent treballava, ells llegien grossos llibres i remugaven paraules estranyes. Un dels masovers del castell que treballava en la feina, en tocar una pedra amb el picot va engegar un renec i els desconeguts es van desesperar dient que amb aquella expressió ho havia tirat tot a perdre i que tot era inútil, puix que ja no trobarien res. També es diu que el senyor rector va comparèixer allí amb els asperges i que en fer-los servir, els desconeguts es van fondre com si haguessin estat fets de neu.


Una altra vegada, uns altres desconeguts van anar pel mateix. Feren cavar a baix a la quadra. Anaven proveïts de molts queviures, sobretot de bon vi. A mitja feina els treballadors begueren un vi molt bo i dolç que portaven aquella gent. La bullida del vi els va fer adormir a tots i, quant es van despertar, qui sap quan després d’haver-se adormit, no van trobar a cap dels desconeguts. Es creu que es van carregar d’or i van fugir.


I UNA DE FANTASMES...

I encara un altre! Diuen que un dels cavallers que havia estat amo del castell encara hi va tot sovint i fa un soroll estrany, sobretot a dalt de la teulada. De vegades sembla que arrenqui teules; d’altres, que mesuri blats remenant sacs plens i sotraguejant les mesures, i d’altres, com si trotés amb el cavall. Mai ningú no l’ha vist, però són molts el que l’han sentit (i d’això hi ha documentació històrica!). Era conegut pel Cavaller o per la Por. No s’explica el motiu de la presència d’aquest personatge.


Segons explicaven les veus, el senyor del castell de Sales durant molt de temps apareixia de nits cavalcant un cavall vermell; genet i corser es confonien en una sola flamarada. Voltaven pel castell i els servents temien llur aparició, perquè rebien cops de pedra i de patatesi sentien que els estiraven la roba.Fins que dos homesdecidits s’hi tornaren , engegant-los un reguitzell de pedres. D’ençà, la flamarada no ha estat mai més vista.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixem algunes fotografies més, que vàrem prendre del castell de Sales. Esperem que algun dia, aquestes castell sigui restaurat i recuperi part de la majestuositat que encara deixa entreveure.





Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario