miércoles, 27 de marzo de 2019

LA LLEGENDA DEL VELL CEMENTIRI DE LA CIUTAT DE TORTOSA

La ciutat de Tortosa, ciutat, municipi i capital de  la comarca del Baix Ebre, és una població rica en llegendes, just l’excusa que necessitaven per anar a fer-hi una visita. Un dels molts dels llocs llegendaris que vàrem visitar, va ser la catedral de Santa Maria de Tortosa, ja que just en aquell punt on avui dia hi ha aquesta magnífica edificació, antigament sembla ser que hi havia un vell cementiri on passaven coses un xic estranyes...

La catedral de Santa Maria de Tortosa, elevada sobre un vell cementiri...

En el seu llibre La bruixa catalana, el folklorista català Cels Gomis Mestres (1841-1915), ens explica una curiosa llegenda que li va contar un pagès de Tortosa l’any 1885.

La llegenda en qüestió, diu així: “Una dona pobra, molt pobra, d’aquesta ciutat [Tortosa] tenia el costum d’anar cada dia a missa primera. Un matí que encara era fosc i negre, en passar per davant del lloc que avui és catedral i que aleshores era cementiri, veié una pila de conillets que anaven de dret cap a ella. La pobra dona pensà en la misèria que ella i els seus fillets patien, agafa uns quants conillets, se’ls ficà al manil i se’n tornà cap a casa tot pensant que aquell dia podria fer un bon dinar.

En arribar a casa i deixar en terra els conills, sentí un soroll d’ossos que sonaven d’una manera cavernosa. Mirà, i quina no fou sa sorpresa en veure que allò que ella havia pres per conills no eren més que caps de mort!

"... allò que ella havia pres per conills no eren més que caps de mort!"

Esporuguida, se’ls tornà a ficar al davantal i els portà de nou al cementiri. Més, amb prou feines els hagué deixat en terra, una altra volta se li tornaren conills. Els torna a agafar, els porta de nou a casa seva, i allí torna a trobar caps de mort.

La pobra dona, sense saber què li passava, els dugué una altra vegada al cementiri i anà a confessar-se.

D’aquell dia ençà mai més no li va faltar pa.”

Vista de la catedral des del castell de la Suda.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies d’algunes de les gàrgoles de la catedral de Santa Maria de Tortosa que espero que us serveixin per poder-vos ambientar més en aquesta tètrica llegenda, tot i que, com hem dit, per quan aquesta història va succeir, la catedral encara no existia.

Una de les gàrgoles de la catedral de Santa Maria de Tortosa.

I una altra...

I una més!

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario