jueves, 6 de julio de 2017

LA LLEGENDA DEL MORT DEL CEMENTIRI DE SANT ESTEVE D’ESTAÍS

Sant Esteve és l’església parroquial del petit poble d’Estaís, que està adscrit dins del municipi d’Espot, a la comarca del Pallars Sobirà, just a la part llevant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Envoltada de muntanyes i boscos, aquesta petita església d’origen romànic, que ha patit forces modificacions al llarg dels anys, es troba just a les foranies del poble. És fàcil imaginar-se, per tant, que anys enrere, quan encara no hi havia llum elèctrica i la gent creia en fantasmes, morts i esperits, de nit aquest edifici, amb el seu cementiri, podia inspirar certa por, il·luminada tan sols per la llum de la lluna o els estels. D’això ens parla aquesta llegenda...

Sant Esteve d'Estaís.

Sembla ser que, anys enrere, va haver-hi un que va voler-se fer el valent i, ja fos per una simple aposta o per demostrar el seu suposat valor, va decidir anar de nit al cementiri de l’església del poble per clavar un ganivet en una tomba com senyal de que hi havia anat a hores fosques.

L'església de Sant Esteve d'Estaís.

Així doncs, amb el ganivet en una mà i ben embolcallat d’una capa per protegir-se del fred nocturn, aquest valent es dirigí al cementiri i va clavar el ganivet al terra de la tomba escollida, però, ja fos a causa de la mala fortuna o per les preses per marxar ben aviat d’aquell lloc, al clavar el ganivet va enganxar-se la capa de tal manera que no es podia aixecar. Al no ser capaç de veure res en aquella impenetrable foscor, va pensar que qui estirava d’aquella peça de roba no era un altre que la mà del mort que descansava en aquella tomba, de manera que va quedar-se ben rígid allà mateix, i així el van trobar al matí següent, sense vida. Aquell pobre desventurat va morir a causa de la seva pròpia por!

El cementiri de Sant Esteve d'Estaís.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario