miércoles, 13 de diciembre de 2017

LA LLEGENDA DEL RUC DE LA GRANADA I EL CAMPANAR DE SANT CRISTÒFOL DE LA GRANADA

L’església de Sant Cristòfol, a la població i municipi de la Granada, a la comarca de l’Alt Penedès, ja es troba documentada des d’antic - ja és esmentada cap a finals del segle X- tot i que l’edifici actual és obra del segle XVI, quan fou bastida aprofitant els carreus del castell ensorrat de la mateixa població -del qual encara se’n poden veure les restes en altres indrets del municipi-, i ha anat experimentant modificacions posteriors. El campanar d’aquesta església parroquial, d’estil barroc, planta octogonal amb obertures als quatre vents i un doble campanar a la part superior, va ser aixecat l’any 1676, i forma part essencial de la llegenda del ruc i el campanar, una llegenda que si ve moltes altres poblacions accepten com a pròpia, només dues poblacions, la de la Granada (Alt Penedès) i la de Solsona (Solsonès), s’han atrevit a escenificar-la tot pujant l’animal al campanar. Expliquem aquesta llegenda, doncs!

L'església de Sant Cristòfol de la Granada.

LA LLEGENDA DEL RUC DE LA GRANADA

Diu la història que una vegada, a La Granada, hi havia un ruc que no menjava i que cada dia estava més prim i famolenc. Els seus propietaris anaven atabalats amb l’animal, però es van adonar que cada dia, quan passaven per davant de l’església, la bèstia s’aturava i mirava frisós un lletsó d’herba que havia nascut dalt del campanar. Tot comentant aquest fet, finalment els veïns van aconsellar als amos del ruc que tractessin de fer-li menjar aquella herba de la que estava tan engelosit, ja que possiblement li reviscolaria la gana.

La portalada de l'església de Sant Cristòfol de la Granada.

Va ser dit i fet! Entre tot el veïnat van muntar un sistema de bastides, taulons i corrioles per tal de pujar l’animal dalt el campanar, i un cop fou aixecat tot, va lligar el ruc pel coll i l’empenyeren amunt i amunt, tibant la corda, tot dient: “Mireu com riu de content que està abans de prendre la medecina!” I efectivament, els semblava que el ruc reia, sense adonar-se’n que de fet estaven escanyant al pobre animal.
 
El campanar de l'església de Sant Cristòfol.

El fet és que, per sort o per desgràcia, abans de que el ruc arribés a dalt de tot del campanar, es van trencar les cordes i tota la bastida va caure. I diem si per sort o per desgràcia perquè no se sap del cert si el ruc va morir o no de la caiguda, però el clot que fer en caure va ser anomenat la Bassa Pedrera, que no és un altre lloc que aquell punt on avui dia es troba la plaça de Sant Joan, just darrera de l’església.

L'esgléisa de Sant Cristòfol de la Granada.

EL BESTIARI: EL RUC DE LA GRANADA

D’aquesta llegenda, finalment, se’n derivar una peça del bestiari català: el Ruc de la Granada. Construït l’any 1989 en record d’aquesta contarella popular, aquest ruc de tres metres de llargada i 60 kg de pes, és portada per dues persones mentre la bèstia escup foc per vuit punts i ruixa amb aigua a tothom a través d’un llarg atribut masculí.

El Ruc de la Granada.

Aquest ruc és el protagonista de la vida festiva de la Granada al llarg de l’any. La seva pujada al campanar es produeix durant la segona setmana del mes d’octubre, durant la Festa Major Petita o de Minerva, patrona del poble, també coneguda com la festa del Most, i és un espectacle de foc, música i coreografia d’una gran bellesa plàstica. L’espectacle comença amb l’entrada del Ruc tirant d’un carro que es situa al mig de la plaça i amb la narració de la llegenda que ja hem comentat. Tot seguit s’inicia a la plaça al voltant de l’església un espectacle de foc amb llum química, monocicles, cordes, torxes, globus i pirotècnia. El moment culminant arriba quan el Ruc és hissat al campanar. Llavors, un espectacular castell de foc amb l’església i el cel nocturn de fons posa fi a aquesta festa.

El correfoc del Ruc de la Granada.

D’octubre a juliol, el Ruc representa que roman a dalt del campanar observant els fets més rellevants que succeeixen al poble mentre espera l’arribada de la Festa Major, el segon diumenge de juliol, que és dedicada al patró del poble: Sant Cristòfol. Aleshores, el Ruc és baixat del Campanar. Després es fa un correfoc i un espectacle pirotècnic que arriba fins l’Ajuntament, i allà es duu a terme la lectura del pregó oficial i, posteriorment, el Ruc explica de manera satírica tot el que ha vist des de dalt del campanar.

El 7 de juliol de 2017 el Ruc de la Granada es va cremar accidentalment durant la celebració de les festes i va quedar parcialment destruït. A hores d’ara encara no se sap si es reconstruirà de nou.

El Ruc dalt del campanar.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario