EL TRESOR DE CAN VERDERA DE LA MOTA
Sembla ser que des de sempre s’havia dit que cap els verals de la propietat de Can Verdera de la Mota, anant cap a la font de la Mina d’en Parades, s’amagava un tresor, una ovella daurada que fins i tot s’ havia buscat en l’interior desgavellat d’aquest antic mas, però sense èxit, ja que no es va trobar mai.
XAIS, BOUS I OLLES D’OR
L’origen llegendari de molts tresors representats amb la forma de xais, bous o altres animals daurats -és a dir, construïts amb or- sembla que va sorgir d’un antic costum. Antigament era molt freqüent que les cases i masos forts que es trobaven en llocs solitaris o molt apartats guardessin bona part dels seus estalvis, riqueses i objectes més preuats en algun punt secret de la casa o les seves rodalies per tal d’evitar que fos trobada pels lladres, bandolers o altres malfactors en cas d’un atac. Per protegir aquests tresors de les inclemències atmosfèriques, la terra o la pols, aquests es ficaven dins d’una pell de xai o bou cosida, que a la vegada era introduïda dins d’una olla de fang, i un cop fet això, aquesta olla es podia enterrar o amagar en algun mur o sota la llar de la casa. Quan algú parlava d’un xai, bou o olla d’or, feia referència a aquestes pells o olles on es guardaven les riqueses d’una casa o família, que no necessàriament tenien que ser peces d’aquest metall.
Amb el temps, però, aquesta expressió -xais, bous o olles d’or- portaria a que la gent s’imaginés autèntiques escultures amb forma d’animals daurats construïdes amb l’or de la casa o família en qüestió, o bé a imaginar-se olles repletes de monedes d’or. I tant fossin les unes com les altres, aquestes sempre eren amagades amb tant de zel -generalment en algun lloc de la casa, mas o castell on es deia que es localitzaven aquests tresors, o en algun lloc indeterminat de les seves rodalies-, que ningú les podia trobar.
El perquè els habitants d’aquests llocs no s’havien dut aquestes riqueses amb ells a l’abandonar-los podia quedar sense explicació o bé atribuir-se a diferents causes: en algunes ocasions es deia que aquests havien tingut de marxar tan de pressa que no havien pogut carregar amb tot l’or que tenien i l’havien amagat en una olla o bé l’havien fos tot per fer l’escultura daurada d’un animal, en altres ocasions, simplement s’explicava que els antics propietaris de la casa, mas o castell tenien intenció de tornar passat un temps, però o bé mai ho feien, o bé, quan tornaven cap membre de la família recordava on s’amagava l’or ja que els que l’havien amagat havien mort sense explicar a ningú el lloc on aquest es trobava a ningú, de manera que el tresor quedava amagat per sempre més, esperant que algun afortunat el descobrís.
DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA
A continuació deixo algunes fotografies de Can Verdera de la Mota que us poden servir per complementar aquesta llegenda.
Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.
No hay comentarios:
Publicar un comentario