domingo, 18 de enero de 2015

EL MERCAT DE BROCANTERS I RECICLATGE DE CELRÀ: UN MERCAT D'OPORTUNITATS

(Podéis encontrar este artículo traducido al castellano en: El Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà: un mercado de oportunidades)

Una de les meves aficions, sorgida arrel de la meva passió per les disfresses, és visitar i recórrer encants i mercats de reciclatge, antiguitats, ocasió i intercanvi de tot tipus. En llocs així, un mai pot arribar a saber quin tipus de tresors acabarà trobant, ni a quin preu li sortirà la troballa en qüestió, doncs el regateig o intercanvi –almenys a certes parades- estan a l’ordre del dia. Una de les propostes més interessants de la província de Girona, en aquest sentit, tant per la regularitat en què se celebra, les mercaderies que ofereix, i l'oportunitat de negociar -tant per al comprador com per al comerciant-, és el Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà. D'ell parlaré en aquest article.



El Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà és un mercat que s’ubica al Polígon Industrial de Celrà, a la carretera C-66, km 28, cada dissabte de 08:00 a 14:00 hores, sent totalment visible si es creua la població per aquesta carretera. Així va ser com vaig descobrir aquesta petita meravella passant per davant d’ell de casualitat.

El lloc del qual parlo està just als afores del límit urbà de Celrà, i es troba ubicat plenament al polígon industrial de la població, al marge de la carretera que hi ha entre Celrà i Bordils, tenint un fàcil accés en cotxe i un ampli espai de pàrquing gratuït.


D'ençà que el vaig descobrir, he anat veient com aquest mercat ha anat creixent a poc a poc, amb una gran quantitat de parades que ofereixen tot tipus de mercaderies, en millor o pitjor estat, cosa que també dependrà del punt de vista del comprador: roba de segona mà, llibres, joies i bijuteria, rellotgeria, antiguitats, mobiliari, eines tradicionals agrícoles o industrials, estris de cuina, decoració, merceria, música, còmics, indumentària militar de col•leccionisme, pells, electrodomèstics, joguines… I tota aquesta mercaderia pot canviar d’una setmana a l’altra, sorprenent-nos en cada nova visita amb diverses “novetats”. Aquest lloc s’ha convertit en el lloc ideal on trobar peces i complements per fabricar les meves pròpies disfresses, o simplement per trobar altres coses que m’han resultat útils o m’han aportat noves idees.


Quan es tracta de mercats d’antiguitats, segona mà o ocasió, els preus que se solen veure per la província de Girona sempre m’han semblat excessivament cars i estirats si els comparem, per exemple, amb el Mercat dels Encants de Barcelona i altres llocs similars, on sovint he vist que s’ofereixen objectes de la mateixa qualitat, o inclús superior, a preus molt més baixos, equilibrats i competitius. Efectivament, per la província de Girona, els preus a vegades m’han semblat una mica esbojarrats i excessius, en comprovar que alguns objectes de les mateixes característiques arribaven a duplicar o triplica – i fins i tot a quadruplicar!- el seu preu, respecte als que un pugui trobar en un mercat d’aquest tipus per la província de Barcelona, i sovint trobant-se en pitjor estat; i això sempre ha sigut així fins que fa tan sols un any vaig descobrir el Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà, que per mi va resultar ser tot un descobriment.


Al contrari que en altres mercats d’aquest tipus que es troben per la província de Girona, en el Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà el regateig i el bescanvi estan a l’ordre del dia, i una peça –o diverses- per la que inicialment demanaven 50 euros bé et podria sortir per 10, encara que per què això arribi a ser així, abans s’ha de conèixer i practicar l’art del regateig i conèixer fins a quin punt un pot arribar a regatejar, coneixent abans per això, si és possible, el verdader valor que pot tenir l’objecte en qüestió al mercat de primera o segona mà. Encara que, és clar, en molts d’aquests casos, el valor real també li dóna el comprador. S’estableix així, l’art de negociar. Crec que aquest fet és el que ha portat que, a la província de Girona, els preus d’aquest mercat siguin tan competitius com els de molts altres llocs, donant lloc a trobar verdaderes gangues o oportunitats que un no pot trobar en aquest tipus de mercats a la resta de la província. El regateig en aquest tipus de mercats, entenent regateig com a una manera de negociar i arribar a un acord comercial, ja de per si mereixeria tot un extens article dedicat.


Dit això, poc més puc afegir, excepte que recomano efusivament que tots aquells amants d’aquest tipus de mercats d’antiguitats, productes de segona mà, oportunitats i curiositats s’animin a visitar el Mercat de Brocanters i Reciclatge de Celrà.


No hay comentarios:

Publicar un comentario