miércoles, 18 de enero de 2017

LA LLEGENDA DEL CASTELL DEL PAPIOL

Si visitem el poble del Papiol, a la comarca del Baix Llobregat, podrem admirar, al cim més elevat del poble, l’imponent castell fortificat del Papiol. Com molts altres castells, aquest no està exempt de tenir la seva pròpia llegenda.

El castell del Papiol.

Segons explica una llegenda, de la que podeu trobar diferents versions, el senyor del Papiol proposà al Diable, amb un pacte terrible, que li construís un castell en el territori que el rei li acabava d’atorgar. Per aquest fet, i possiblement perquè al Banyeta mai li ha agradat massa la llum del sol, la construcció havia d’ésser feta en set nits i sense que ningú no hagués esment del constructor. La setena nit, però, quan ja l’obra ja acabava, un sastre manefla, vassall del senyor, descobrí a la matinada, amb espant i més mort que viu, qui era l’arquitecte del castell. El Banyeta, al veure’s descobert i frustrat, va fer rebotre al terra la pedra que duia, i que era la darrera de l’obra i, proferint una recargolada maledicció, marxà cap a on no devia d’haver-ne eixit, és a dir, directe cap a l’infern. Hi ha qui sosté que per efecte d’aquesta maledicció, cada any cauen set pedres del castell del Papiol, pel que qualsevol que el visiti ha d’anar en compte, doncs mai se sap ben bé de quin costat del castell cauran.

El castell del Papiol.

Una versió molt similar fas referència a la mateixa llegenda, però no relativa a la construcció del castell, sinó més aviat a la seva reconstrucció, després de que un violent terratrèmol que afectà a bona part de Catalunya el féu caure l’any 1448, encara que es va poder conservar bona part de la construcció romànica dels pisos baixos. Segons aquesta versió, va ser arrel d’aquest fet, que el senyor del castell va decidir fer el temible pacte per aixecar de nou el castell al llarg de set nits seguides.

D’aquest castell, en Joan Amades també s’explica l’habitual llegenda del setge per la fam, en que els assetjats no poden ser vençuts pels seus assetjadors ja que s’avituallaven de peix a través d’una mina que arribava fins el riu Llobregat, on anaven a pescar. Aquesta llegenda li fou explicada per Joan Figueres, un mitjaire de Martorell d’uns seixanta anys, l’any 1915.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies amb detalls del castell i els seus contorns, que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

El castell del Papiol.

El castell del Papiol.

El castell del Papiol, detall.

El castell del Papiol.

El castell del Papiol.

El castell del Papiol, part lateral.

El castell del Papiol, part posterior.

El castell del Papiol, part posterior.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario