lunes, 30 de enero de 2017

LA MAÇA D’EN ROTLLÀ I LA LLEGENDA FUNDACIONAL DE MAÇANET DE CABRENYS

Maçanet de Cabrenys és un poble i municipi de la comarca de l’Alt Empordà que es troba molt proper a la frontera francesa, just als peus de la vessant oriental de la Serra de les Salines, als Pirineus. Si visitem aquesta petita vila i ens endinsem pels seus carrers d’atmosfera medieval  situats al barri antic, podrem descobrir una misteriosa barra de ferro que s’aixeca mirant cap el cel, coneguda com la maça d’en Rotllà. Aquest curiós monument té la seva història i la seva llegenda...

La maça d'en Rotllà.

Sembla ser que la maça de Rotllà, una vara de ferro gruixuda, de més de 5 metres d’alçada, amb una anella al capdamunt per penjar-hi un fanal que ja no hi és, la van fer a l’antiga foneria que hi havia al costat de l’Arnera (al municipi de Darnius), i es va col·locar al bell mig de la Plaça de la Vila de Maçanet de Cabrenys l’any 1834, el que no va impedir, però, que al voltant de la mateixa nasqués una llegenda que la feia més antiga, fins i tot anterior al mateix poble de Maçanet de Cabrenys, convertint-la amb la maça de l’heroi Rotllà.

EL GEGANT ROTLLÀ

En l’imaginari popular català, Rotllà, més enllà de ser un heroi carolingi, es converteix un gegant mític que sovint ha deixat la seva empremta marcada dins de l’orografia de les terres catalanes i de la resta dels Pirineus, i a ell s’atribueixen, a més a més, la construcció d’alguns monuments megalítics. Rotllà és considerat l’heroi i iniciador de la reconquesta, combatent els moros i sarraïns, alguns d’ells gegants com ell mateix, i al voltant d’ell i els seus fets circulen nombroses llegendes, massa abundants per enumerar-les en aquest article on només ens referirem a una d’elles.

LA MAÇA D’EN ROTLLÀ

La llegenda explica que un cop el país va ser recuperat de mans dels àrabs, l’heroi Rotllà, de tornada cap a França, li féu nosa la vara de ferro que li havia servit d’arma. Aleshores, des del pont de Ceret (al sud de França) la llençà enlaire tot dient:

“Allà on la meva vara caurà,
Maçanet de Cabrenys serà.”

La vara va superar la muntanya de Salines, va rebotar en el castell de Cabrera, enderrocant-lo, i va caure en mig d’un pla on restà clavada durant molts anys. Segons la tradició, al voltant d’aquell punt on va caure la barra va néixer el poble de Maçanet de Cabrenys, ja que segons l’etimologia popular, Maçanet ve de maça.

Una altra versió d’aquesta llegenda explica que la vara va ser llançada per Rotllà des del castell de Cabrera, tot cridant: “Ja està massa net!”, fent referència a la neteja de moros que havia fet en terres catalanes.

El gegant Rotllà (Il·lustració d'Esther Ortega López)

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario