domingo, 30 de abril de 2017

LA LLEGENDA DE DE L’ANELLA DE CAL BUFALÀ

Si visitem la petita localitat de Bellvís, a la comarca del Pla d’Urgell, podem passar-nos a fer una ràpida visita a la portalada principal de la casa senyorial de Cal Bufalà, situada al carrer Major, núm. 3, de la mateixa vila, molt a prop de la Plaça de les Sogues, on es troba l’església parroquial del poble, l’Assumpció de Bellvís. Al voltant de Cal Bufalà, i més concretament, al voltant de l’anella que hi ha a la seva porta, hi ha una curiosa llegenda que aquest poble ha fet tant seva que actualment la teatralitza a la Festa dels Firals de Bellvís. Coneguem aquesta llegenda...

Façana de Cal Bufalà.

Sembla ser que antigament la família Bufalà gaudia d’una prerrogativa reial que permetia donar asil a casa seva a totes aquelles persones que per una causa o una altra eren fugitius de la justícia. Si la persona en qüestió, delinqüent o no, aconseguia arribar a la casa Bufalà abans de ser detingut, i podia tan sols arribar a tocar o agafar l’anella de la seva picaporta -cosa gens fàcil, al menys a l’actualitat, degut a l’excessiva alçaria de la mateixa respecte al terra-, els Bufalà s’encarregaven de fer-los i donar-los un judici just, ja que serien ells mateixos qui actuarien com advocats defensors davant la justícia.

L'anella de Cal Bufalà.

Aquesta llegenda o tradició encara es recorda actualment a la Festa dels Firals Bellvís, on es fa una recreació històrica teatralitzada d’un episodi que va succeir l’any 1637, quan van entrar a Catalunya les tropes de Felip IV, provocant força aldarulls i mal de caps a la població rural, on en determinats moments van arribar a actuar com un veritable exèrcit d’ocupació, fets que acabarien desembocant, tres anys després, amb la Guerra dels Segadors.

La portalada de Cal Bufalà.

En aquesta festa popular, el senyor de Bufalà utilitza el dret reial atorgat a la seva família per protegir el Joan i la Maria del capità Rodrigo, que persegueix injustament en Joan. Després de que en Joan aconsegueix arribar a la casa de Cal Bufalà, la història s’acaba en un judici públic on els senyor de Bufalà intenta demostrar la innocència d’en Joan recolzat pel poble de Bellvís i d’aquesta manera poder fer fora al capità Rodrigo i als seus soldats, que actuant amb el nom de la justícia i l’empara de la llei abusaven del poder que tenien atorgat sobre el poble.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies que vàrem fer de Cal Bufalà que espero que us puguin servir per complementar aquesta llegenda.

Cal Bufalà.

La façana de Cal Bufalà.

Cal Bufalà, detall.

Cal Bufalà, detall del pany.

Comprovant l'alçada de l'anella...

Senyalant l'anella salvadora de Cal Bufalà...

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario