lunes, 1 de mayo de 2017

EL SURO DE LES MENTIDES DE ROMANYÀ DE LA SELVA

Romanyà de la Selva és una petita entitat de població formada per una petita parròquia i un conjunt de masos dispersos, que pertany al municipi de Santa Cristina d’Aro, a la comarca del Baix Empordà. Situat dins d’un marc natural incomparable, en el cor de les Gavarres, i no gaire lluny del seu centre neuràlgic, l’església de Sant Martí de Romanyà, entre la verdor de boscos i camps, ens trobem submergits en un paratge que sembla enclavat en un altre temps, en un món més senzill, rural i salvatge. És aquí, a uns 10 minuts a peu de la seva església (només un parell de minuts si anem en cotxe) on trobem el suro de les mentides, una alsina surera (Quercus suber) sobre la que circula una petita història...


Xavier Cortadelles conta en el seu llibre “El poble dels Centfocs - Llegendes de les Gavarres”, una petita història que va recollir al voltant d’aquest arbre que és conegut popularment com el Suro de les Mentides, on s’explica el perquè del probable origen del seu nom.


Sembla ser que temps enrere les dones de Can Llac, Can Cases, Can Punset i el Mas Gran -masos d’aquesta zona que estan separats l’un de l’altre per certa distància - feien juntes a peu el camí fins que arribaven a aquest punt, i allà mateix, on es troba aquesta vella alsina, s’aturaven a xerrar quan tornaven de missa o del mercat de Llagostera. Els homes, quan les veien totes juntes deien: “Quatre dones juntes segur que s’expliquen moltes mentides!”


Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario