martes, 17 de octubre de 2017

EL NEN EMBRUIXAT DE VIDRÀ

Vidrà és un municipi de la comarca d’Osona situat en un terme molt muntanyós format al voltant de la capçalera del riu Ges. En aquest poble hi destaca l’església dedicada a Sant Hilari, i just als afores del poble hi ha l’antiga i important masia del Cavaller de Vidrà, documentada al segle XIII, tot i que l’estructura actual és del segle XVIII, que és considerada una de les masies més importants de Catalunya. A “100 llegendes de la Plana de Vic”, Xavier Roviró i Alemany recull una llegenda extreta d’una narració contada per Maria Pijoan, d’Orís, el dia 4 de juliol de 1986, situada en aquesta població.

El Cavaller de Vìdrà.

“Jo ho havia vist de petita. Allà a una casa hi havia un nen que estava malat. Van començar a dir que aquell nen estava embruixat. Als seus pares els deien que miressin de saber qui l’havia embruixat. Per saber-ho havien d’agafar tres gats i ficar-los a dintre un sac. N’hi havia d’haver un de negre, un de blanc i un de borell. Els gats borells eren aquells que tenien una mica de color del conill de bosc. Llavors havien de fer voltar aquell sac, ben voltat, marejar-los i llavors els engegaven. I, és clar, aquells gats marxaven d’allà on tenien la cara. On anava de dret el gat negre, era on hi havia la bruixa.

El Cavaller de Vidrà.

Aquella vegada el gat negre va anar de dret a una casa on, pobra gent, potser eren ben innocents. Oh, hi van tenir unes batalles! Marededéu! A la dona li deien que era la bruixa i l’amenaçaven que si no es posava bé la criatura, la matarien. I que aquí, i que allà, aquella pobra dona els deia:

- Nosaltres no tenim res a veure. Si el nen es posa bé, millor. I si no, no hi podem pas fer res.

Això va passar a Vidrà. Me’n recordo molt bé. El nen es va curar.”

Església de Sant Hilari de Vidrà.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario