martes, 31 de octubre de 2017

LLEGENDES DE L’ASSUT DE XERTA I EL MOLÍ DE L’ASSUT

L’Assut de Xerta és una antiga presa d’origen incert que fou construïda en diagonal al llarg d’uns 375 metres de banda a banda del riu Ebre. Situada just en mig del punt on es troben el límits dels termes municipals de Xerta, Tivenys i Benifallet, a la comarca del Baix Ebre, aquesta construcció consta de la presa o resclosa -l’assut pròpiament dit-, i les seves construccions annexes: els espigons, l’antic Molí de l’Assut, una vella fàbrica de farina abandonada i l’actual central hidroelèctrica. Són, precisament la vella resclosa i l’antic Molí de l’Assut, els protagonistes d’algunes de les llegendes que us explicarem a continuació.

El Molí de l'Assut, convertit en castell per la llegenda.

ORÍGENS LLEGENDARIS DE L’ASSUT DE XERTA

Diu una llegenda que, quan els antics romans vingueren a la Península Ibèrica, van construir una resclosa just en el punt on avui en dia hi ha l’Assut de Xerta per tal de dificultar el tràfec fluvial per l’Ebre. D’aquesta manera aconseguien el controlar totes les embarcacions que passaven per aquest punt, ja fos que portessin mercaderies o enemics.

L'Assut de Xerta, amb la població de Xerta al fons.

Altres llegendes, que ens remunten a temps més propers, i que també esdevenen hipotètiques teories, asseguren que el primer assut fou construït durant els primers temps de la dominació islàmica d’aquestes terres, per tal de poder canalitzar l’aigua a les sèquies de reg, i és molt possible que en aquesta llegenda hi hagi part de veritat.

Aquesta última llegenda, possiblement també aniria lligada amb l’origen llegendari del Molí de l’Assut, que també s’atribuïa als musulmans, i que explicarem a continuació.

L’ORIGEN LLEGENDARI DEL MOLÍ O CASTELL DE L’ASSUT

El Molí de l’Assut fou construït per la ciutat de Tortosa l’any 1575. Aquest molí fou una construcció industrial de l’època de Renaixement català que utilitzava el sistema de regolf per moure els seus mecanismes de rodes dentades i turbines i està ubicat al mig de les aigües del riu Ebre.  Inicialment va ser un molí de farina que aprofitava de la corrent del riu per treballar, fins que a principis del segle XX s’hi instal·là una fàbrica d’electricitat, tot i que avui en dia es troba pràcticament abandonat i en molt mal estat de conservació. En l’imaginari popular, aquesta construcció, en el seu origen, va esdevenir no un molí, sinó un castell amb la seva pròpia llegenda.

El Molí de l'Assut, part posterior.

La llegenda, recollida per Joan Amades i Gelats (1890-1959), explica que temps enrere els moros volien fer un castell enmig del riu Ebre i que no se’n sabien sortir, car en venir el corrent un xic fort, s’ho emportava tot. Els millors savis moros de l’època havien donat llur parer sense sortir-se’n. Un pagès cristià, però, digué que si fos ell l’encarregat de l’obra la faria de tal manera que l’aigua no se l’emportaria. Els moros, en to burleta, va preguntar al camperol com s’ho faria, i aquest digué que faria com una socolada que fes una punxa ben aguda pel cantó de riu amunt, perquè, quan baixés el corrent fort, l’aigua es partís i perdés força. Els moros ho feren així i el corrent mai no s’emportà el vell castell ni l’actual molí. Moltes vegades l’aigua ha estat tan forta que ha cobert completament la construcció. Però en tornar la corrent al nivell normal, aquesta sempre ha aparegut intacta.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies del Molí de l'Assut i l’Assut de Xerta, que vàrem prendre durant la nostra visita per les terres de l’Ebre, que espero que serveixin per il·lustrar millor ales llegendes que us hem explicat.

L'Assut de Xerta i el Molí de l'Assut.

El canal esquerre de l'Assut de Xerta i el Molí de l'Assut.

El Molí de l'Assut.

El Molí de l'Assut.
 
La central hidroelèctrica de l'Assut de Xerta.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario