miércoles, 4 de abril de 2018

LA LLEGENDA DE LA COVA DE LES BRUIXES D’ULLDECONA

La Cova de les Bruixes es troba dins del terme municipal d’Ulldecona, a la comarca del Montsià, a uns dos kilòmetres de la vila. Aquesta cova, situada en el barranc de la Mola de les Bruixes, va ser freqüentada per l’home en temps passats, tot i que no com a lloc permanent de residència, sinó més aviat com refugi de pastors en el període comprés entre el neolític i el bronze mitjà. Naturalment, amb un nom com el que té, a aquesta cova no l’hi havia de faltar una llegenda, comuna amb altres indrets de Catalunya, relacionada amb les bruixes.

Bruixes...

Una vegada hi havia un home amb una gepa molt gran que volia treure-se-la, però per més que ho intentava no ho aconseguia, fins que una dona li va dir que anés a la Cova de les Bruixes. Un cop arribat a la cova va trobar totes les bruixes cantant i ballant, la cançó era: “Dilluns, u; dimarts, dos; dimecres, tres; dijous, quatre; divendres, cinc, dissabte, sis”. I amb aquestes que l’home , que s’estava en un racó sense dir res, va saltar: “I diumenge, set!”

La Mola de les Bruixes (Ulldecona).

En sentir-ho, les bruixes es van enfurismar -ja se sap que el diumenge, com que és dia sagrat, no els agrada gens- i van decidir castigar-lo, i com a càstig li van treure la gepa i la van penjar al sostre de la cova.

La Mola de les Bruixes; punt des d'on ja s'albira la cova...

Quan va ser al poble ho explicà a tothom i en escoltar-lo un altre geperut va decidir fer el mateix. Quan va ser a la cova va sentir com les bruixes cantaven i al final ell també va dir: “I diumenge, set!”. Les bruixes, molt enfadades, van decidir donar-li també un càstig i van agafar la gepa del sostre de la cova i la van penjar al damunt de l’home, que va sortir de la Cova de les Bruixes amb una gepa al davant i una altra al darrera.

La Cova de les Bruixes.

La Cova de les Bruixes, entrada.

La Cova de les Bruixes, entrada.

La Cova de les Bruixes, interior.

La Cova de les Bruixes, interior.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario