sábado, 10 de diciembre de 2016

LA LLEGENDA DE LA SERP DE CAN PUIG DE LA MOTA

Can Puig de la Mota és un mas amagat entre els boscos de Sant Martí de la Mota, un petit nucli de població pertanyent al municipi de Palol de Revardit, a la comarca del Pla de l’Estany. Com en molts altres masos, al voltant d’aquest circula una llegenda, relativa, en aquest cas a una serp xucladora de llet... i de sang!

Can Puig de la Mota.

Segons explicaven, sembla ser que en Can Puig de la Mota hi havia una serp que xuclava la llet de la dida que donava el pit al nadó d’aquest mas i que també xuclava la sang d’aquesta mateix nadó. Els homes del mas van seguir el rastre de sang que deixava la serp, descobrint que aquesta s’amagava en una màrfega plena de pellons de la casa mateix, i així la van poder matar.

La llegenda de serps xucladores de llet, que veuen la llet directament del pit d’una dona, que pot ser la mare o dida d’un nadó, és freqüent dins del folklore català. Jo mateix havia escoltat explicar aquest tipus d’històries diverses vegades a la meva àvia Maria Orriols a Puig-Reig, en la comarca Berguedà. En la majoria de casos, se’ns descriu com la mare o dida és queda dormida mentre el nen li xucla el pit, però tot i alletar-lo freqüentment, la criatura cada vegada es va quedant més magre i seca, fins que algú de la casa descobreix que la causa d’això és que una serp apareix quan la dona s’adorm, fica la seva cua a la boca del nadó perquè mami, sense que aquest pugui obtenir aliment, mentre ella es veu la llet del pit de la dona.

... van seguir el rastre de sang que deixava la serp.

La història de la serp de Can Puig de la Mota difereix, però, en que la serp, a més d’alimentar-se de la llet de la dida, també s’alimenta de la sang del nadó, talment com si fos una espècie de serp-vampir.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario