miércoles, 7 de diciembre de 2016

L’ORIGEN LLEGENDARI DE PUJALS DELS CAVALLERS I PUJALS DELS PAGESOS

Pujals dels Cavallers i Pujals dels Pagesos són dos petites poblacions que pertanyen al municipi de Cornellà del Terri, a la comarca del Pla de l’Estany. Possiblement, la proximitat de les dues poblacions així com la similitud dels seus noms, és la causa que va donar origen  a aquest senzilla llegenda que intenta explicar l’origen del seu nom.

Santa Maria de Pujals dels Pagesos.

L’existència dels pobles de Pujals dels Cavallers i Pujals dels Pagesos ja està documentada durant el segle XI amb els noms de Podialibus Militum i Podialibus Rusticorum; el primer fent referència al puig on vivien els cavallers, i el segon, al puig on vivien els pagesos que es veien a pagar delmes -un impost o cens del 10% sobre la collita dels camperols- als primers. Seria a partir de la construcció de l’església parroquial que Pujals dels Pagesos que aquest poble començaria a tenir una entitat pròpia.

Naturalment, la realitat de l’origen del nom d’aquestes poblacions pot ser aquesta, però com sol passar en aquests casos, la tradició popular li ha volgut donar una altra origen que explicarem a continuació.

Pujals dels Cavallers.

DE COM PUJALS DELS CAVALLERS I PUJALS DELS PAGESOS OBTINGUEREN EL SEU NOM

Segons la tradició, antigament els pobles de Pujals dels Cavallers i Pujals dels Pagesos portaven el sol nom de Pujals, raó per la qual, quan hi havia una qüestió o s’havia de resoldre algun assumpte, no es sabia de quin Pujals es tractava, el que portava més d’un mal de cap i molts malentesos. El cas és que un dia el rei va anar a Pujals -la llegenda no especifica de quin rei es tractava- i tots els veïns, al saber la noticia, varen córrer a rebre’l. I els uns van anar-hi vestits de pagès, amb faixa i trabuc, i els altres van anar-hi amb barret de copa i gambeto. El rei va quedar tan satisfet i cofoi d’aquella rebuda que els va dir que els concediria un privilegi. No va haver-hi gaire discussió, tant els uns com els altres varen demanar el mateix:

-Un títol per no confondre’ns els uns amb els altres.

-Concedit, vosaltres mateixos l’heu fet –va contestar-los el rei-. A partir d’avui uns sereu Pujals dels Cavallers  i els altres Pujals dels Pagesos.

I, efectivament, des d’aquell dia així va ser, I uns han estat Pujals dels Pagesos i els altres Pujals dels Cavallers, i tots veïns i ben avinguts.

Pujals dels Pagesos.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario