domingo, 18 de diciembre de 2016

LA LLEGENDA DE LA MARE DE DÉU DE L’OM

El santuari de la Mare de Déu de l’Om o Santa Maria de l’Om es una petita església romànica del segle XII-XIII, que ha patit diferents modificacions posteriors al llarg del temps. Situada en mig de l’amplia plana empordanesa del municipi de Ventalló, a la comarca de l’Alt Empordà, just al nord-oest de Pelacalç i al sud-oest del petit nucli de Montiró, l’advocació d’aquesta Verge ens remet a una de les moltes llegendes existents de marededéus trobades que circulen pel territori català. Popularment, aquesta Mare de Déu es considerada patrona de lEmporda, i era invocada per ensenyar a parlar als nens i, també existia la creença que podia tornar la parla als muts.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om.

Poc es sap de la talla original de la primitiva imatge de la Mare de Déu de l’Om a la que es refereix la llegenda que explicarem a continuació, excepte que era una talla de fusta, probablement romànica, que es va perdre fa temps. Després de la desaparició de la talla original, l’any 1605 es beneí una nova talla que fou destruïda per un incendi a l’any 1863. Tres anys més tard, el 1866, Josep Algans de Peralada construeix un nou altar, on a l’any 1885 s’hi posa l’anterior talla restaurada, que més tard es substituïda per una nova talla daurada i policromada, que desapareix en motiu els fets revolucionaris de l’any 1936. Finalment, el 4 d’octubre de 1953, s’entronitza una nova imatge de la Mare de Déu de l’Om.

La versió més senzilla de la llegenda que fa referència a la troballa d’aquesta Verge afirma que una pastora muda va trobar la seva imatge dins la soca d’un om, però com veurem a continuació, hi ha versions més desenvolupades d’aquesta història.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om.

LA LLEGENDA DE LA TROBALLA DE LA MARE DE DÉU DE L’OM

La tradició ens explica fa molt de temps hi havia una noia muda de Montiró que cada dia sortia a pasturar un ramat de bous del Mas Perramon de Ventalló (conegut també com Mas Taronger) pels camps comuns de Pelacalç. En aquestes sortides, la pastoreta es va fixar que cada cop que passava per lloc molt concret, un bou del grup li fugia i es refugiava a sota de l’ombra d’un om petit. Cansada de l’actitud i la tossuderia del bou, un dia el va seguir per comprovar que anava a fer cada jornada a sota d’aquell arbre, i quan hi arribà, va veure com bou s’agenollava davant d’una bella imatge de la Verge que estava oculta entre branquillons d’aquell om. De sobte, de la imatge sorgí una veu que digué a la noieta:

-Pots tornar a casa tranquil·la, que el bou ja tornarà tot sol cap a l’estable.

La pastoreta va fer cas a la veu d’aquella Verge i va tornar al Mas Taronger amb la resta del bestiar. Quan els amos, que l’esperaven, veieren que hi havia un bou de menys, li preguntaren a la noia on era el bou que faltava. I la pastora, que muda com era mai no havia dit ni una paraula, va dir-los amb veu clara:

-El bou trobareu a l’estable, perquè així m’ho ha dit la marededéu que he trobat entre les branques d’un om.

Davant d’aquest prodigi, els amos de seguida varen entendre que allò es tractava d’un miracle, i en córrer la veu entre tots els de Ventalló, Pelacalç i Montiró que anaren a l’omeda, on no hi faltaren tampoc tota la gent dels cortals, barraques i masos de la zona.

Gràcies a aquest fet, la Mare de Déu de l’Om es té com patrona de l’Empordà, i com advocada per a donar veu als muts i facilitar la paraula als que tenen dificultats de parla.

La pastoreta muda.

UNA ALTRA VERSIÓ DE LA LLEGENDA

Una versió similar a l’anterior ens explica que és quan la pastoreta reuneix el bestiar conduir-lo a la pleta, quan se n’adona que li falta un bou i, cercant-lo per aquells paratges, s’endinsa en una omeda atreta per la resplendor que sembla sortir d’un om, quedant parada al contemplar una imatge de la Verge Maria, que li afirma que el bou ja el trobarà a la jaça. Delerosa, la pastoreta arriba a Ventalló, on els del Mas Perramon li demanen amb signes pel bou que falta, i la noia contesta:

-Ja el teniu a la jaça -deixant-los admirats a l’explicar-los el succeït a continuació.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies que vam prendre durant aquesta visita al santuari de la Mare de Déu de l’Om que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om, cartell informatiu.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om, portalada.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om, detall.

El santuari de la Mare de Déu de l'Om, detall.

Vista panoràmica del santuari de la Mare de Déu de l'Om.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario