martes, 22 de noviembre de 2016

LA LLEGENDA DEL DOLMEN DE LES CLOSES

El dolmen de les Closes -conegut també com dolmen de Can Congost, de Pujarnol o, més antigament, pedra d’en Crous- es troba situat dins del terme municipal de Porqueres (a la comarca del Pla de l’Estany). Per trobar-lo, seguirem la carretera GIV-5247 que surt des del punt on es troba el Balneari de la Font Pudosa -en el terme municipal de Banyoles- direcció a Pujarnol, per agafar el trencant que porta cap a la carretera de Puig Surís seguint aquesta fins a Can Closes, on haurem de fer l’última part del trajecte a peu. Allà, en mig de la bardissa salvatge del bosc, trobarem aquest dolmen baix, amb corredor i galeria, que possiblement fou construït, originalment, cap el 3000-2500 aC, tot i que posteriorment ha estat restaurat en diverses ocasions. Com molts altres monuments megalítics catalans, el llegendari popular l’hi ha atribuït un origen mític.

El dolmen de les Closes.

LA LLEGENDA DEL DOLMEN DE LES CLOSES

Del dolmen de les Closes es diu que va ser la tomba o sepultura d’un moro gegant, sense saber-ne més detalls de la història. També es comenta que allí s’hi va trobar un punyal amagat -enterrat, potser-, talment com si fos un tresor, sense saber-ne, però, cap de les característiques d’aquest.

En mig de l'espessa boscúria...

ELS MOROS: GEGANTS MÍTICS

Popularment als dòlmens se l’hi ha donat el nom de cabanes de moro, ja que segons la tradició, els moros eren una espècie de gegants primitius de pell fosca anteriors als cristians -i que res tenien que veure amb els sarraïns procedents del nord d’Àfrica-, que eren molt forçuts i sempre duien la casa al damunt; quan viatjaven, portaven una pedra a sota de cada braç i una altra ajaguda al cap. Quan volien descansar, simplement s’asseien al terra i les pedres quedaven dretes i li donaven aixopluc talment com si fos una cabana, d’aquí el nom “cabana de moro” que se li donava a aquestes construccions.

Gegant moro.

De fet, el mot “moro”,  dins d’aquest context sovint sol fer referència a tot allò que és antic, pre-cristià i pagà, i en especial, en el que fa referència a la construcció d’alguns monuments megalítics i altres obres de pedra, com poden ser algunes ermites, monestirs, torres de guaita i  castells preromànics o romànics, tot i que es considerava que, per norma general, els moros eren enemics dels cristians.

Dolmen de les Closes.

Aquesta faceta primitiva es veu emfatitzada quan sovint se’ns recorda que els moros  eren anteriors, fins i tot, als romans, i solien viure a la muntanya, a l’interior coves molt profundes on guardaven els seus tresors. De fet, tan antics eren, que quan es volia fer referència a temps molts remots, havia aquella dita que deia “Això és del temps dels moros...”

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies que vam prendre durant aquesta visita que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

Cartell indicador.

Així podem comparar mides...

Dolmen de les Closes, detall.

Dolmen de les Closes, detall lateral.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario