domingo, 25 de diciembre de 2016

LA LLEGENDA DE L'ERMITA DE SANT BALDIRI DE GALLINERS

Just al cim del Puig de Sant Baldiri (a 176,2 m d’alçada sobre el nivell del mar), a prop del poble de Galliners, en el municipi de Vilademuls, a la comarca del Pla de l’Estany, hi trobem l’ermita de Sant Baldiri (del segle XVII) i una vella edificació anexa (del segle XVIII) que era coneguda com la casa de l’ermità. Avui en dia, aquesta ermita es troba força deteriorada, rodejada per boscos de pins, tot i que els seus propietaris actuals han fet una tasca de recuperació notable. A aquest lloc no li manca la seva llegenda...

L'ermita de Sant Baldiri.

Diu la tradició que el poble de Vilademuls, Galliners i Parets es disputaven l’advocació de Sant Baldiri en el punt on coincideixen els seus termes, i per tal de posar-se d’acord van decidir tirar un bastó enlaire demanant al sant que l’adrecés allà on ell tingués preferència. El bastó va anar a caure al terme de Galliners i just en aquell lloc es va erigir la capella. La devoció que li professava el poble de Galliners era deguda a que, en temps passats, hi havia un gran nombre de Baldiris en aquesta població.

Sant Baldiri segons uns goigs populars de Galliners.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies del lloc en qüestió, que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

L'ermita de Sant Baldiri, entrada.

L'ermita de Sant Baldiri.

Ermita de Sant Baldiri, detall de finestra.

Ermita de Sant Baldiri, interior.

Ermita de Sant Baldiri, interior.

Ermita de Sant Baldiri, interior.

Ermita de Sant Baldiri, detall interior.

L'ermita de Sant Baldiri i casa adjacent.

Ermita de Sant Baldiri, lateral.

Ermita de Sant Baldiri, pou.

Ermita de Sant Baldiri, part posterior

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario