miércoles, 21 de diciembre de 2016

LA LLEGENDA DEL CEMENTIRI DE LLERS I LA CARN DE L’ABAT

Llers, a la comarca de l’Alt Empordà, és un dels molts pobles catalans que té fama de ser un poble de bruixes, i d’aquesta vila es diu que totes les dones són bruixes. De les bruixes de Llers circulen moltes històries, llegendes i contarelles -unes més conegudes que d’altres-, però entre elles n’hi ha una que fa referència al cementiri d’aquesta vila, i ens parla no d’una bruixa, sinó d’un bruixot, que com ja es sabut són molt menys freqüents que aquestes.

El cementiri de Llers, porta principal.

Sembla ser que a Llers, antigament, cada cop que hi enterraven un abat i aquest feia pocs dies que havia mort, hi anava un bruixot que, sense necessitat de desenterrar la caixa on hi havia el cos, treia la carn de l’abat i després, cavalcant sobre una escombra, se n’anava volant cap a l’estany de Banyoles (a la comarca del Pla de l’Estany) a pescar anguiles, fent servir aquesta carn com esquer. Quan el bruixot pescava al llac, es coneixia perquè deixava les aigües tan mortes i desproveïdes de vida, que durant molts dies després cap pescador agafava ni un sol peix.

El cementiri de Llers, interior.

Potser, tot i que no ho menciona aquesta llegenda, hauríem d’aclarir que, en relació a les bruixes i les anguiles, a Usall, al municipi de Porqueres, ben a prop de l’estany de Banyoles, s’explicava que quan sorgien brolladors d’aigua per la zona, a causa del desglaç o de les pluges, i aquests formaven tot un conjunt de petits estanyols, rierols i fonts temporals, les bruixes es tornaven anguiles, el que no impedia, però, que la gent les anés a pescar amb delit per fer un bon àpat.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies del cementiri de Llers, que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

Cementiri de Llers, entrada.

Cementiri de Llers.

Cementiri de Llers, detall interior.

Cementiri de Llers, detall interior.

Cementiri de Llers, detall interior.

Vista exterior del cementiri de Llers.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario