sábado, 23 de junio de 2018

LES ENCANTADES DE LA FONT MOIXINA

Dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa es troba el paratge dels Aiguamolls de la Moixina i la Font de la Deu, ja dins dels límits del terme municipal d’Olot. En aquest punt, l’aflorament continuat d’aigües subterrànies provinents de laqüífer del Bosc de Tosca i la Plana den Bas, fa sorgir tota una sèrie de petites rieres i basses durant tot l’any que inunden els boscos i camps de la zona, donant peu a l’existència d’una gran biodiversitat i una contínua atmosfera màgica que creix amb la remor de les aigües. No és pas estrany, doncs, que les llegendes convertissin aquest paratge humit i ombrívol en un cau d’encantades.

La Font Moixina.

Segons recull Josep Romeu i Figueres al seu llibre Llegendes de la Garrotxa, l’estiu de l’any 1951, a Batet de la Serra, la Caterina Planella li va explicar certa història sobre les encantades que, segons deien, corrien pels voltants de la Font Moixina. Segons explicava, “A Sant Cristòfol les Fonts, pels volts de la Font Moixina d’Olot, diuen que hi havia encantades en una balma que estenien roba a terra o damunt les pedres. Algú havia vist aquesta roba i va córrer per heure’n una peça amb tota cautela, perquè seria ric per tota la vida a causa de l’or que misteriosament contenia. Però les encantades es despertaven i la recollien amb tota prestesa.”

Una encantada davant les aigües.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies de la Font Moixina i els aiguamolls de la Deu i la Moixina, així com de Sant Cristòfol les Fonts, que espero que us ajudin a il·lustrar un xic més la llegenda que us hem explicat.

Emblema sobre la Font Moixina.

Un detall de la Font Moixina.

Capella de Santas Anna.

Santa Anna.

Passejant pels paratges de la Moixina.

Camins de la Moixina.

Paratges de la Moixina.

Les aigües són abundants.

Aigües entre camps i bosc...

Una abundor d'aigües...

... i basses repartides pel sól del bosc.

Les basses d'en Broc.

Les basses d'en Broc.

Basses dins del bosc...

Camins de la Moixina.

L'església de Sant Cristòfol les Fonts.

L'església de Sant Cristòfol les Fonts.

Sant Cristòfol les Fonts.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario