miércoles, 6 de junio de 2018

LA LLEGENDA DEL CASTELL O TORRE D’ARDÈVOL

El castell o torre d’Ardèvol -al petit poble d’Ardèvol, al municipi de Pinós, a la comarca del Solsonès- és un edifici que probablement ja existia al segle X, tot i que no es troba documentat fins el segle XIII. De planta rectangular, aquesta torre, l’únic element que queda ja de l’antic castell, es troba encimbellada en una petita penya al centre del poble mateix, com un autèntic monument de la seva glòria passada. Joan Bellmunt, en el seu llibre 500 històries i llegendes de les terres de Lleida, recull la llegenda del castell d’Ardèvol que us explicarem a continuació, que va ser la que ens va atreure a visitar-lo.

El castell o la torre d'Ardèvol.

En el castell d’Ardèvol s’hi abracen la història i la llegenda. La terra rogenca del peu del castell, així com el mateix color observat en algunes pedres i terres del voltant, van donar peu al fet que la llegenda s’hi recreés i atribuís aquest acoloriment a les lluites que hi van sostenir les tropes cristianes i els invasors sarraïns.

Diu la llegenda que els àrabs van apoderar-se del castell d’Ardèvol i que els catalans de totes les passades el volien reconquerir. Diu que el cavaller de Pinós hi va acudir amb tota la seva gent. La batalla que van lliurar per fer-se’l seu fou de les més ferotges i terribles i la sang corria a rius. El camí que conduïa al castell restà vermellós durant anys i anys, de tan gran nombre de morts que va haver-hi, i diuen que en algun indret d’aquesta contrada (ja que llavors no hi havia les cases que n’impedeixen avui la visió) la terra era més roja.

En record d’aquella batalla, el futur senyor del castell va adoptar per escut un fons blauque figura el camp dels voltants del castell amb una franja vermella que recorda el camí ple de sang.

Mai més els sarraïns van atrevir-se a tornar per aquestes terres, conclou la llegenda.

El castell o la torre d'Ardèvol.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies de la torre d’Ardèvol, l’església de Santa Maria -just davant d’aquesta mateixa torre- així com algunes imatges d’aquesta petita vila amb petits trets medievals, que espero que us ajudin a il·lustrar un xic més la llegenda que us hem explicat.


El castell o la torre d'Ardèvol.

El castell o la torre d'Ardèvol.

El castell o la torre d'Ardèvol.

El portal del castell o la torre d'Ardèvol.

Una teiera vora el portal del castell.

L'església de Santa Maria d'Ardèvol

Portalada de l'església de Santa Maria d'Ardèvol

Creu al peu de l'església de Santa Maria d'Ardèvol

Detall del poble: Cal Bosch i Cal Pasqual.

Ferrer...

Teiera vora el taller del ferrer.

El taller del ferrer...

L'enclusa del ferrer...

Una teiera dels carrers d'Ardèvol...

... i una teiera més...

... i una més.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario