miércoles, 18 de julio de 2018

LA FERA QUE VA DEVORAR UN NADÓ DEL MAS GIOL

El Mas Giol és un gran casal del segle XVI situat dins del petit nucli rural de Santa Coloma Sasserra, al terme municipal de Castellcir, a la comarca del Moianès. Antigament aquest mas, avui dia ampliat amb estables, graners i altres dependències, fou la rectoria de la parròquia romànica de Santa Coloma Sasserra, adossada al mateix edifici, i havia format un domus murallat del qual encara queden restes dels seus murs, tot i que avui  tot aquest espai es troba en mig d’un verd camp obert on també podem veure el roure del Giol, un impressionat arbre monumental amb llegenda pròpia que ja s’ha explicat en un article anterior. Però en aquest cas, només ens centrarem en una petita llegenda que circula al voltant del Mas Giol...

L'església de Santa Coloma Sasserra i el Mas Giol.

En el llibre Llegendes dels Castells del Vallès Oriental, de Glòria Campoy, Aloma Duran i Raquel Jurado, es recull una petita llegenda relacionada amb el Mas Giol.

Al Mas Giol s’explica aquesta història de pares a fills. El Casal de Santa Coloma es troba en una zona força salvatge amb gran boscúria anomenada la Sauva Negra. Diuen que segles enrere en aquest bosc hi havia moltes feres, com ara llops, senglars i óssos. Segons sembla, en una ocasió una dona del mas va sortir a buscar aigua deixant el seu fill nadó al bressol, tot sol. Quan va tornar, una enorme fera havia devorat el seu fill.

Una enorme fera havia devorat el seu fill...

En aquesta llegenda no s’explica gaire més, ni quin animal hauria devorat a l’infantó -tot i que s’insinua que la fera possiblement hauria estat un gran llop-, ni l’estat en que la desolada mare va trobar al nadó o les seves restes, o si aquest hauria estat arrabassat tot sencer del bressol... Possiblement el fet de deixar volar la imaginació de l’oient que escolta la història fa que aquesta resulti molt més aterradora.

El roure del Giol.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies que vàrem prendre del Mas Giol i els seus voltants que espero que serveixin per il·lustrar-vos aquesta llegenda.

L'església de Santa Coloma Sasserra i el Mas Giol.

L'església de Santa Coloma Sasserra.

L'església de Santa Coloma Sasserra.

El cementiri de Santa Coloma Sasserra.

El cementiri de Santa Coloma Sasserra.

Creu de terme de Santa Coloma Sasserra.

La Rectoria.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario