L'església de Santa Magdalena (Rupit i Pruit). |
LA TECLA, LA BRUIXA DE SANTA MAGDALENA
La Tecla era el nom amb que era coneguda una bruixa de Santa Magdalena. Es conta que tenia llibres d’on aprenia a transformar-se amb tota mena d’animals. Un dia fou trobada pel cantó del Perer, a Pruit, i es transformà en guilla. Uns masovers, que havien vist on havia amagat la roba, li van prendre i, quan de nou dona, es va voler vestir, no la va trobar enlloc i se’n va tenir que tornar a Santa Magdalena tota nua, de pèl a pèl, tal i com la seva mare l’havia dut al món.
SANTA MAGDALENA, CAP I CASAL DE LA BRUIXERIA LOCAL
El cas és que l’església de Santa Magdalena de Rupit era considerada cap i casal de la bruixeria local i s’hi feien sàbats en les nits de lluna plena, conjurs satànics, saraus i gresques en els que intervenia el dimoni, per al·ludit i invocat. Les bruixes es reunien al Pla de Santa Magdalena dansant, cantant i bevent en cercle, al temps que un monjo vell -que no se sap ben bé si era el monjo vell de Rupit o un altre- tocava el flabiol, potser esperançat de poder participar-hi d’una manera més propera. Però quan el diable feia acte de presència, ell s’enduia les bruixes, i el monjo es quedava, per ordre del dimoni, posant-hi música, tot sol com un mussol.
El aquelarre (1798), de Francisco de Goya y Lucientes. |
EL MONJO VELL DE RUPIT
Segons Miquel Banús i Blanch, coneixedor de les llegendes i història de Rupit i Pruit i bona part del Collsacabra, el monjo vell de Rupit era el sobrenom amb el que es coneixia a un personatge real de carn i ossos que es deia Joan Boherats. Sembla ser que l’any 1620, el monjo vell de Rupit, acompanyat per les bruixes Joana Tries i Eufrasina Puig-de-rajols, fou processat per bruixeria i tots ells foren penjats a la forca, acusats de donar golls, enverinar el bestiar, fer neulir les collites i congriar tempestes. Tot i el seu sobrenom, no es pot assegurar que el seu fos l’antic ofici eclesiàstic que tenia com obligacions obrir i tancar les portes del temple parroquial, tocar les campanes, assistir al rector i celebrar la missa matinal, però sembla que hauria estat un religiós enclaustrat alhora sacristà i enterramorts.
L'església de Santa Magdalena (Rupit i Pruit). |
Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.
Tienes mas informacion sobre brujas en esta poblacion.?
ResponderEliminar