martes, 17 de julio de 2018

LA LLEGENDA DE L’ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE RIUDAURA

L’església parroquial de Santa Maria de Riudaura, també coneguda com abadia o monestir de Santa Maria de Riudaura, es troba al poble i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa. Malmesa pels terratrèmols del segle XV, que van afectar bona part de les terres catalanes, fou refeta posteriorment, i modificada novament el 1779 amb un portal barroc. Al costat de l’església, hi ha una casa anomenada el Monestir o l’Abadia, amb una petita torre medieval rodona coneguda com la torre del Colom, que junt amb l’església és tot el que resta de l’antic monestir. Aquí us deixem la seva llegenda...

L'església de Santa Maria de Riudaura.

Segons va recollir l’estiu de l’any 1951, de la veu de Rafael Busquet i Guinar -com explica Josep Romeu i Figueras en el seu llibre Llegendes de la Garrotxa-, es conta que l’església de Riudaura la volien alçar a l’entrada del poble, al Mas Verdaguer, que n’està massa apartat. Van començar a fer els fonaments, però cada matí els paletes es trobaven les eines al lloc mateix on avui s’alça el temple, i acabaren per judicar que era el voler de Déu que l’església fos construida en aquest punt.

Portal de l'església de Santa Maria de Riudaura.

Aquesta narració molt probablement entronca amb les llegendes de les marededéus trobades, en les que sovint s’explica la trobada d’una d’aquestes imatges i la seva ubicació definitiva davant la seva persistència a desaparèixer i tornar al lloc on la van trobar o algun altre lloc del seu gust.

L'església de Santa Maria de Riudaura i la torre del Colom..

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario