domingo, 31 de marzo de 2019

LA LLEGENDA DEL POBLE DE TREMONT I EL MAL CAÇADOR

El turó o muntanya de Tramunt (o Tremont), dividit entre Tramunt de Dalt i Tramunt de Baix, es troba dins del municipi de Girona, situat entre el poble de Campdorà i les entitats de població i barris gironins de Pont Major i Montjuïc, a la comarca del Gironès. Avui en dia, bona part del llogaret de Tramunt ha estat consumit per l’explotació minera a cel obert de la pedrera de Rubau i la pedrera de Can Camaret, però una altra part encara es troba coberta d’espessors, bosc i petites clarianes pels quals es pot transitar a traves de senders i camins on de quan en quan trobem algun que altre mur empedrat que ens pot fer pensar en temps passats. Però Tramunt o Tremont és alguna cosa més que un lloc; és una llegenda! I avui estem aquí per explicar-vos-la...

Restes de murs a Tramunt de Dalt.

Segons en Joan Amades, Tremont és el nom del poble llegendari que hom situa al turó del mateix nom -avui dia anomenat Tramunt-, entre les muntanyes de Montjuïc i Campdorà, al Gironès. Havia estat un poble molt florent i era port de mar, car en aquells temps el mar de Roses passava pel Congost i cobria tota la plana del Gironès; i no és aquesta, l’única llegenda que ens explica això, si bé hi ha alguna que altra llegenda que no ens parla d’un mar, sinó d’un enorme estany.

Els boscos de Tramunt.

Poc sabem dels habitants de Tremont, dels seus amors, les seves tristeses el seu art o les seves cançons, però sembla ser que, finalment, el poble de Tremont fou destruït per les petjades del Mal Caçador, un terrible i llegendari esperit conegut arreu de les terres catalanes que, complint la seva condemna, donava incessants voltes pel món acompanyat de la seva llopada de gossos, passant per Catalunya cada set anys. El cas és que, segons conten, quan venia per aquestes contrades posava un peu al Montseny, entre les Agudes i el Matagalls, i l’altre al cim de Tremont, per saltar d’allí a l’Empordà. I de tant trepitjar el poble de Tremont al passar, el va aplanar. Però també hi ha qui diu que el va destruir expressament amb una puntada de peu. El cas és que el poble va desaparèixer i d’ell no va quedar res, només el record de la seva llegenda.

Tramunt de Baix.

Si avui visiteu Tramunt, no hi trobareu cap poble, però qui sap si les seves restes no estaran enterrades!

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixo algunes fotografies de la nostra passejada per Tramunt de Baix i Tramunt de Dalt que espero que us serveixin per poder il·lustrar la llegenda que us hem explicat.

Fent camí per Tramunt de Dalt.

La pedrera de Rubau, a Tramunt de Dalt.

El sender de Tramunt de Baix.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario