miércoles, 2 de noviembre de 2016

LA LLEGENDA DEL PONT DE CAN PRAT

El pont de Can Prat o Pont Vell de Sant Miquel és un espectacular pont romànic del segle XII, en mig d’un dels paratges naturals més extraordinaris de la comarca del Pla de l’Estany. Per arribar-hi, només ens caldrà agafar la carretera GIP-5244, que va de Sant Miquel de Campmajor al santuari del Collell, i el veurem a pocs metres de la vora de la carretera.


Es diu que el pont romànic de Can Prat, que travessa per sobre del Ritort, un afluent del riu Ser, va ser construït en una sola nit pel Dimoni, però sense conèixer ni explicar-se més detalls de la llegenda, que segurament, antigament, era una mica més elaborada.


És ben conegut que temps enrere, qualsevol pont que tingués un arc prou alt o pronunciat, la seva construcció era adjudicada immediatament del Diable, ja que la gent senzilla de poble no podia pas entendre que una obra així pogués estat construïda per mans humanes. Aquestes llegendes, generalment molt similars unes d’altres, però amb diferents variants, sempre explicaven com el Diable construïa el pont en el jorn d’una nit, a canvi de la primera ànima que travessés el pont -que generalment era un animal-, o l’ànima del peticionari que havia demanat un pont per poder travessar el riu de torn, que d’una manera o una altra a l’últim moment se les enginyava per fer-li el salt al Dimoni.


Aquesta tasca de geni constructor atribuïda al Diable no només se li adjudicava al que fa referència a la construcció de ponts, sinó també a altres tipus d’edificacions, com podien ser torres, castells o ermites, dolmens o menhirs.


Sigui com sigui, crec que val la pena visitar aquest pont, no només per tenir una petita excusa per fer una passejada per aquesta terra plena de llegendes que és la comarca del Pla de l’Estany, sinó també per gaudir de la seva meravellosa natura.


Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario