jueves, 31 de mayo de 2018

LA LLEGENDA DE LA MARE DE DÉU DELS ARCS DE CLARAVALLS

L’ermita de la Mare de Déu dels Arcs de Claravalls, està situada a la Plaça de la Ravaleta del petit poble de Claravalls, al municipi de Tàrrega, a la comarca de l’Urgell. Tot i que l’edifici és del segle XVIII, en el seu interior hi ha una talla de pedra de la Verge dels Arcs que és una reproducció de la talla original del segle XIV. Joan Bellmunt, en el seu llibre 500 històries i llegendes de les terres de Lleida, ens explica la llegenda de la Mare de Déu dels Arcs de Claravalls.

L'ermita de la Mare de Déu de Claravalls.

Conten que una pastora que pasturava bous, la qual era coneguda com la “Bovera”, es va adonar que un bou anava sempre en un mateix lloc, on feia grans capbussades, i alçava el cap vers el cel tot fent forts bramuls. La pastoreta, encuriosida per aquest fet que es repetia feia uns dies, s’acosta vers aquell lloc on hi havia el bou, i apartà unes maleses que hi havia. En apartar-les pogué veure una balma o cova (al terme de Claravalls) i, allí, va poder veure una imatge de la Mare de Déu voltada d’unes arcades que havien format els troncs i arrels dels arbres i malesa que tapaven la cova.

Quan la pastora ho comunicà al poble van anar-hi tots, i van decidir aixecar-li una capella, allí mateix a la balma, i la van anomenar la Mare de Déu dels Arcs, en record de les arcades que havien format els matolls i les arrels dels arbres al seu voltant.

La devoció del poble de Claravalls i dels de la rodalia va ser gran, i van decidir que a una imatge de tanta devoció li corresponia una capella més gran i no tan lluny del poble, amb la qual cosa van decidir aixecar-n’hi una altra, en un lloc més proper.

Creu de terme de Claravalls, vora l'ermita, amb la imatge de la Mare de Déu.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes de les fotografies de l’ermita de la Mare de Déu de Claravalls, la creu de terme que es troba a la seva vora, i una imatge de la Mare de Déu dels Arcs, que espero que us ajudin a il·lustrar un xic més la llegenda que us hem explicat.

L'ermita de la Mare de Déu de Claravalls.

La Mare de Déu de Claravalls.

Detall de la imatge de la Mare de Déu a la creu de terme de Claravalls.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario