jueves, 25 de octubre de 2018

LA LLEGENDA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME DE LES BORGES BLANQUES

Actualment, de l’antic Convent del Carme de les Borges Blanques, al municipi del mateix nom, a la comarca de les Garrigues, només queden les velles arcades del seu claustre. Traslladades al Passeig del Terral quan el convent fou enderrocat l’any 1974 a causa del seus estat ruïnós, aquest és l’únic record que queda d’aquell petit convent carmelita que fou fundat en aquesta població a l’any 1602. Tot i així, d’aquest, també es conserva una vella llegenda que fa referència a la seva Mare de Déu.

Els antics arcs del Convent del Carme de les Borges Blanques.

En el seu llibre 500 històries i llegendes de les terres de Lleida, Joan Bellmunt i Figueras recull, de la viva veu d’Octavi Solé Lloret, a la població de Castelldans, la llegenda de la Mare de Déu del Carme de les Borges Blanques.

Segons explica la llegenda, la parròquia de Castelldans -municipi veí de les Borges Blanques- encomanà de fer una imatge de la Verge del Carme, car no en tenia, i el poble n’era molt devot.

Detall d'un dels arcs de l'antic convent...

Quan els artesans tingueren la imatge feta, la dugueren en carro vers el poble de Castelldans, però conta la llegenda o tradició, que en passar per davant dels carmelites calçats a les Borges, que llavors estaven fent el convent, diuen que el carro es quedà “encallat” fins a botó de roda, i que per tal de treure’l anaren enganxant mules, fins un total de vint-i-dues, sense que l’esforç de totes les mules aconseguís de poder-lo moure. Tot contemplant el fet amb estranyesa, però entossudits, i afegiren al tir quatre bous, sense que tampoc l’esforç considerable d’aquest pogués aconseguir de treure’l.

Entre el Passeig i el Parc del Terrall de les Borges Blanques.

Llavors, es diu que comprengueren que la Verge  les Borges. La baixaren del carro i la dugueren al convent, i en treure la imatge, les dues mules que duien el carro elles soles, l’estiraren fàcilment del seu encallament.

Els antics arcs del Convent del Carme de les Borges Blanques.

Com sigui que aquesta imatge anava destinada a la parròquia de Castelldans, el rector de d’aquesta vila gaudeix del privilegi de presidir - a mà dreta del celebrant- totes les cerimònies que se celebren presidides per aquesta Mare de Déu.

Altar de la Mare de Deu del Carme de les Borges Blanques.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario