lunes, 24 de junio de 2019

L’ORIGEN LLEGENDARI DE TORREGROSSA

Torregrossa és un poble i municipi de la comarca del Pla d’Urgell, que sembla tenir els seus orígens en l’època romana del Baix Imperi, com ho confirmarien les restes arqueològiques trobades a la mateixa zona. Durant molt de temps, Torregrossa va estar sota el domini musulmà, fins que fou conquerit pels comtes catalans a mitjans del segle XII. Seguint aquest petit fil històric, és com es comença a formar l’origen llegendari del seu nom...

El castell de Torregrossa.

Segons la llegenda popular, el nom del poble de Torregrossa prové d’una antiga torre que els sarraïns van aixecar en el mateix lloc on avui dia es troben les restes de l’antic castell i l’església de Santa Maria de l’Assumpció. Sembla ser que aquesta torre s’hauria derruït o desmuntat després de la conquesta d’aquestes terres per part dels cristians, per aprofitar les seves pedres per construir algunes cases del poble i, possiblement, el mateix castell.

Si aquesta torre realment va existir, avui en dia no quedaria cap altre rastre d’ella que el record que es reflexa en la mateixa torre que forma part de l’escut de la població. Algunes persones han volgut veure en uns blocs d’època romana que formen part de la base del castell les restes d’aquesta antiga torre.

El castell de Torregrossa.

En tot cas, sembla ser que el nom de Torregrossa tindria el seu origen en el segle XI, quan els comtes de Barcelona, al referir-se als territoris d’aquesta zona no conquerits als àrabs, parlaven de l’almunia grossa. Una almunia era una finca campestre o explotació agrícola de certa extensió, alhora que també servia per designar petites fortificacions d’esbarjo controlades per alguns llinatges aristocràtics, que solien estar rodejades de jardins i terres de conreu.

Sigui com sigui, aquest nom coexistia a la zona amb el de turris, paraula llatina que es feia servir en referència a petites torres de vigilància o fortificacions, generalment construïdes pels romans i aprofitades pels àrabs per complir la mateixa funció. Finalment, va ser aquesta segona nomenclatura la que va agafar força per conèixer el poble com a turris grossa, Torregrossa.

Una antiga casa senyorial del carrer Major.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixo algunes de les fotografies que vàrem prendre del castell de Torregrossa, i altres indrets representatius del mateix municipi, que espero que us puguin ajudar a entrar en situació.

El castell de Torregrossa.

Escut sobre un portal del carrer Major.

L'església de Santa Maria de l'Assumpció.

L'església de Santa Maria de l'Assumpció.

L'Ajuntament de Torregrossa.

L'Ajuntament de Torregrossa, amb l'escut del municipi sobre la porta.

La capella de Sant Roc.

La capella de Sant Roc.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario