martes, 18 de junio de 2019

L’AUTOESTOPISTA FANTASMA DEL PANTÀ DE FOIX (L’AUTOESTOPISTA FANTASMA DE LA CARRETERA BV-2115)

Entre els municipis de Vilanova i la Geltrú -a la comarca del Garraf- i de l’Arboç -a la comarca del Baix Penedès-, trobem el Pantà de Foix, un embassament artificial del riu Foix que es troba situat, tot ell, dins del municipi de Castellet i la Gornal -a la comarca de l’Alt Penedès-. Aquests tres municipis, cada un d’una comarca diferent, alhora, estan connectats per la carretera BV-2115, bona part del trajecte de la qual voreja la riba esquerra del pantà, en un camí ple de revolts tancats i estrets. És al llarg d’aquest camí, i en especial de part del tram que rodeja el pantà, on succeeix la història que us explicarem a continuació, que per altra banda és una de les llegendes urbanes universals més conegudes arreu del món.

La carretera BV-2115 a la sortida de Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Cap allà la dècada dels anys 80 i principis dels 90 del segle passat, quan vivia a Vilanova i la Geltrú, en vàries ocasions vaig tenir l’oportunitat d’escoltar la història de l’autoestopista fantasma que un podia trobar-se de nit si circulava sol en cotxe per la carretera que porta de Vilanova i la Geltrú fins a l’Arboç, passant pel marge esquerre del pantà de Foix.

La història sempre era la mateixa. Explicaven que, fa temps, un home que circulava tot sol en cotxe a altes hores de la nit per la carretera BV-2115, anant de Vilanova i la Geltrú cap a l’Arboç, es va trobar una jove que feia dit a la carretera. El conductor, que la veu tota sola, para el cotxe  i li diu que ell es dirigeix a l’Arboç, i que si va cap allà pot pujar al cotxe sense problema. La noia, sense dir paraula, puja al cotxe i se seu al seu costat, a la cadira del copilot. Va vestida de blanc i se la veu molt pàl·lida. Ell arranca el cotxe i comença a parlar animadament amb ella, però la noia no diu res, només mira fixament la carretera, i veient el seu aspecte demacrat l’home tem que a aquella noia potser li ha passat alguna desgràcia -s’ha perdut, a sofert algun tipus d’agressió i l’han deixat abandonada pel camí, etc.-. El fet es que la noia no parla i l’home finalment decideix callar i conduir en silenci, inquiet i preocupat.

Un dels molts revolts de la carretera BV-2115 a la vora del Pantà de Foix.

Un cop a l’alçada del Pantà de Foix, ja passat aquell punt on es troba el mur de contenció de l’embassament, i poc abans d’arribar en un dels revolts més tancats del pantà, de sobte la noia exclama “Aquí em vaig matar jo!”

Espantat al sentir la seva veu, l’home fa una frenada en sec i es gira per mirar al seient de la seva copilot. No hi és! La noia ha desaparegut i la porta del cotxe està tancada! Incrèdul, fica les llums de posició, posa les llums llargues i surt del cotxe per mirar a la carretera, entre els arbres dels boscos que envolten la carretera en aquella zona, i fins i tot mira direcció a les aigües del pantà. Enlloc veu senyals de la noia. Ni un ànima, només foscor... Finalment, després de buscar durant uns minuts, espantat i tremolós torna al cotxe i enfila cap a l’Arboç, on va a informar a la Guàrdia Civil. A l’explicar la història, s’assabenta que fa anys, en aquell mateix revolt on ell ha parat el cotxe, va morir una noia en un accident de trànsit quan, de nit, tornant de festa de Vilanova i la Geltrú, amb direcció a l’Arboç, va sortir-se de la carretera i va morir ofegada dins de l’aigua del pantà.

La carretera BV-2115 a l'arribada de l'Arboç (Baix Penedès).

La història acabava aquí, però encara afegien, aquells que l’explicaven, que si un circulava sol de nit per aquella carretera (la carretera BV-2115), era molt probable trobar-se aquesta autoestopista fantasma, i que a més d’un  incrèdul que no creia en ella, se li havia aparegut.

La llegenda de l’autoestopista fantasma és una llegenda urbana de caràcter universal, que avui en dia podem escoltar pràcticament en qualsevol racó del món on hi hagin carreteres. De fet, personalment, aquesta mateixa història l’he sentit explicar en diferents llocs situant-la en altres indrets de Catalunya: a les costes del Garraf (a la comarca homònima), al pont de Bàscara (l’Alt Empordà) o la carretera que porta de Tossa a Lloret de Mar (la Selva), i em consta que encara se situa en molts altres indrets de les terres catalanes, per no dir ja de la resta del món, on se la pot conèixer amb altres noms, com la dona o la jove de la curva, entre d’altres. El mite és sempre el mateix, tot i que amb diferents variants: un conductor recull una autoestopista -generalment és una noia, tot i que en alguna versió pot ser un home- en una carretera solitària, i en un punt determinat del camí, generalment un revolt, aquesta desapareix sobtadament. Durant el trajecte, o just després d’aquest, el conductor s’assabenta que la persona en qüestió que ha dut en el seu vehicle va morir ja fa temps, just en aquell punt del camí on el misteriós esperit va esvair-se misteriosament. Els detalls varien. De vegades la noia parla de forma animada, altres cops va vestida com una núvia que sembla que ha estat abandonada a la carretera, altres cops sembla ser una noia estrangera provinent del nord, altres vegades és el mateix esperit qui explica al conductor, durant el trajecte, la manera que va morir. Però en essència, la història és sempre la mateixa, i sempre succeeix en un lloc conegut pel narrador i aquell que l’escolta, que si bé potser no el coneix en persona, sap que és un lloc proper.

Vistes del Pantà de Foix des de la carretera BV-2115.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació us deixo algunes de les fotografies que vaig prendre del Pantà de Foix i la carretera BV-2115, que espero que us serveixin per poder-vos situar una mica més amb aquesta llegenda que de ben segur haureu escoltat en més d’una ocasió, situant-la en qualsevol altre indret.

El primer revolt, poc abans d'arribar al Pantà de Foix.

Passat el Pantà de Foix, revolts i més revolts...

La carretera BV-2115.

La carretera BV-2115.

La presa del Pantà de Foix.

La presa del Pantà de Foix.

El Pantà de Foix.

El Pantà de Foix.

El Pantà de Foix.

El Pantà de Foix.

Vista de la carretera BV-2115 al seu pas per Castellet (Alt Penedes).

La carretera BV-2115 al seu pas per Castellet (Alt Penedès).

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario