martes, 16 de agosto de 2016

EL CASTANYER DEL PLA DE SANT NICOLAU


Arbre immens que em regales vida...

Vista panoràmica del castanyer del Pla de Sant Nicolau.

El castanyer del Pla de Sant Nicolau està situat en mig de l’espai d’interès natural de la muntanya de Rocacorba, a pocs metres de distància de la carretera que puja de Banyoles fins al Santuari de la Mare de Déu de Rocacorba (Catalunya, Espanya). Tot i que no és visible des d’aquesta ruta asfaltada, ja que de fet l’arbre es troba amagat en mig de la boscúria que hi ha en el petit pla que li dona nom, és fàcilment localitzable si un coneix exactament l’indret on es troba el Pla de Sant Nicolau.

La soca del castanyer del Pla de Sant Nicolau.

Al pujar per la mencionada carretera, ja passat l’indret de Pujarnol, seguint durant uns quants kilòmetres, ens trobarem amb la petita ermita romànica de Sant Nicolau tocant a peu de carretera, que està degudament senyalitzada. Uns pocs metres més a munt, just a una corba de la carretera, podrem veure una font perenne força visible al costat dret del voral, que evidentment, rep el nom de Font de Sant Nicolau, i al voral esquerra trobarem una petita esplanada de terra on podrem aparcar el nostre vehicle.

L'ermita de Sant Nicolau.

A partir d’aquest punt, caldrà que ens calcem bé, i seguirem durant uns dos-cents metres l’estret sender de terra que travessa l’esplanada d’herba que ja hem mencionat i que s’endinsa a l’interior d’un petit bosc, conduint-nos, després de fer una petita baixada, directament davant del monumental castanyer del Pla de Sant Nicolau. L’impressionant aspecte d’aquest arbre és inconfusible, però, per si tinguéssim dubtes, pocs metres abans d’arribar al peu de la seva soca veurem una senyal amb una  descripció del mateix.

Senyal informativa sobre el castanyer del Pla de Sant Nicolau.

Aquest castanyer de magnífiques dimensions i un aspecte imponent creix sobre el cim d’una roca; bona part de les seves arrels són superficials i s’estenen sobre seu, algunes d’elles aèriament. Per un altre costat, del tronc principal de l’arbre sorgeixen quatre branques de mida considerable. Si a tot això hi afegim els forats que hi ha repartits per la seva soca, els amagatalls que s’entreveuen entre la pedra sobre la que s’assenta i les seves arrels, i la abundant capa de molsa, petites falgueres i vegetació diversa que el cobreix, aquest immens arbre sembla com sorgit d’un conte de fades.

Descansant sota l'ombra del castanyer del Pla de Sant Nicolau.

Tot i així, avui en dia l’arbre ja no té l’esplendor que va gaudir anys enrere, ja que ha quedat força tocat per l’edat i està foradat i buit per dins, però més que l’edat, el seu principal enemic ha estat una meteorologia adversa que ha fet caure algunes de les seves branques principals (autèntics troncs), esberlant-les, fent que l’arbre hagi perdut part de la seva antiga alçada. Algunes d’aquestes branques enormes han caigut als seus peus no fa gaire temps, on encara romanen, i donen cert caràcter i encant al petit paratge que rodeja a aquest castanyer.

Sobre una de les branques mortes del castanyer.

Tot i el seu actual estat, res impedeix que aquest castanyer continuï donant una gran quantitat de castanyes cada tardor, any rere any, ni que rebi la constant visita de la fauna salvatge del bosc. Als seus peus hi ha senyals evidents del pas dels senglars, i mentre el visitàvem varem poder veure pardals, merles, petites mallerengues i algun que altre gaig agosarat. En aquest lloc tranquil i ombrívol, hom podria perdre’s i creure fàcilment que es troba en altre món i un altre temps.

Poderoses arrels sobre la roca.

A pocs metres d’aquest castanyer, una mica més avall, a uns 10 metres de distància anant direcció a la carretera a través de la bardissa, hi podem trobar un altre castanyer de grans mides, tot i que aquest queda empetitit pel exemplar del que parlem en aquest article, però val la pena de donar-li també una ullada, ja que aquest es conserva amb molt bon estat.

L'altre castanyer...

Per un altre costat, si agafem i continuem avançant pel sender de terra que ens ha portat fins el castany del Pla de Sant Nicolau avançant un centenar de metres més, una mica més avall, en mig de una petita esplanada herbosa, trobarem un magnífic exemplar de roure que té una capçada impressionant.

Un roure de capçada impressionant.

Crec que val la pena fer una visita a aquest arbre monumental i les seves rodalies. En aquest paratge natural abunden arbres de diferents espècies, molts d’ells de dimensions considerables, i no ens hem d’oblidar de fer una petita ullada a l’ermita romànica de Sant Nicolau ni a la font del mateix nom que hi ha una mica més amunt, que, constantment recoberta de molsa i petites falgueres, es troba guardada per les immenses arrels dels arbres que creixen pel seu cim.

La font de Sant Nicolau.

De fet, des del punt de la font, trobarem algunes rutes de senderisme que parteixen cap a diferents destins. I naturalment, si continueu el vostre camí cap a munt, sempre podeu visitar el Santuari de la Mare de Déu de Rocacorba, des del qual es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques de les comarques del Gironès, l’Alt i el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Garrotxa, arribant a veure llocs tan emblemàtics com el Cap de Creus, el Montgrí, les illes Medes, les Gavarres, el Montseny o el Puigmal.

El castanyer del Pla de Sant Nicolau.

Només demanaria a canvi, a qui hi anés a fer una visita a aquest lloc, que procuri mantenir aquest espai tan net com l’ha trobat, i que si ensopegués amb alguna deixalla llençada per algun irresponsable, la recollís i la deixés al primer contenidor o paperera que pugui trobar més endavant. Cal que respectem el medi ambient, en un món on aquest és poc respectat. Moltes gràcies!

Gaudint de la natura...

FITXA DE L'ARBRE

Espècie:
Castanea sativa
Alçada:
18 m
Circumf. soca a 1,30 m alçada:
9,70 m
Circumf. mitjana capçada: 16,10 m
Edat aproximada:
Desconeguda
Municipi:
Sant Miquel de Campmajor
Comarca:
Pla de l'Estany

No hay comentarios:

Publicar un comentario