martes, 17 de enero de 2017

LA LLEGENDA DE L'ARC D'EN BROS DE COLLBATÓ

Si visitem el poble de Collbató, a la comarca del Baix Llobregat, que es troba just a sota de les muntanyes de Montserrat, podrem donar-nos el plaer de passejar per la seva antiga vila. Seguint el carrer Amadeu Vives, ja sigui per entrar o per sortir del casc històric, per força haurem de passar per sota de l’Arc d’en Bros o de Cal Bros, construït cap a la segona meitat del segle XIII, que té una petita llegenda lligada a ell.

L'Arc d'en Bros.

L’arc d’en Bros -que pren el seu nom de la família que antigament residia a la casa que hi ha just al damunt de la pròpia arcada-,  és l’accés de migdia del recinte emmurallat de Collbató que dona entrada a l’actual carrer Amadeu Vives, que antigament era conegut amb el nom de carrer de les Roquetes, denominat així possiblement perquè estava enllosat amb pedres. Testimoni perenne de com la població sorgida al peu de la muntanya on s’erigia l’antic castell de Collbató -del que ja només queden unes ruïnes-, es va emmurallar per protegir el seus interessos, l’Arc d’en Bros enllaçava amb l’antic camí ral de Barcelona i era alhora una de les principals vies de comunicació i pelegrinatge cap el monestir de Montserrat, seguint el camí de la Costa o de Collbató, font, per tant, de riquesa.

Banc de pedra a l'Arc d'en Bros.

La llegenda explica que sobre el banc de pedra que hi ha vora l’arc d’en Bros o de cal Bros, que era l’antiga entrada al casc antic de Collbató per on entraven els peregrins que anaven a Montserrat pel Camí de la Costa o de Collbató, és on es feia “dringar el duro” per tal de veure si les monedes amb que pagaven els qui traspassaven les portes eren bones.

Si un s’hi fixa, comprovarà que en l’anomenat banc de pedra hi ha una llosa blanca, diferent de la resta, que és el lloc on feien picar la moneda amb força per sentir el soroll que emetia.

Llosa blanca al banc de pedra de l'Arc d'en Bros.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies amb detalls de l’Arc d’en Bros i par del carrer d’Amades Vives, que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

L'Arc d'en Bros, façana exterior.

L'Arc d'en Bros, part interior.

L'Arc d'en Bros, frontissa interior esquerra.

L'Arc d'en Bros, frontissa interior dreta.

L'Arc d'en Bros, façana interior.

Detall d'entrada del carrer d'Amadeu Vives.

Pujant pel carrer d'Amadeu Vives.

Pujant pel carrer d'Amadeu Vives.

Detall d'una portalada al carrer d'Amadeu Vives.

Detall d'una portalada al carrer d'Amadeu Vives.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario