miércoles, 4 de enero de 2017

LA LLEGENDA DEL GEGANT DEL CASTELL DE SIURANA

Del castell de Siurana, a la comarca de l’Alt Empordà, ja no queden pràcticament restes, i les poques que queden es troben repartides entre l’església de Santa Coloma de Siurana i les cases adjacents a la mateixa. La llegenda ens explica que en aquest lloc es va erigir un castell ja desaparegut on va viure el gegant del castell de Siurana, que durant molt de temps fou el guardià dels Pirineus.

La vila de Siurana (Alt Empordà).

Sembla ser que molt temps enrere els gegants causaven un gran temor entre els humans ja que eren grans, poderosos i el seu nombre no parava de créixer perillosament. Per aquest motiu, Déu es va espantar i decidí enviar el Diluvi Universal per ofegar-los i desfer-se d’aquella plaga que tant perjudicava a la humanitat. Per això no els van voler a l’Arca de Noé.

Les aigües del Diluvi Universal van ofegar a casi tots els gegants, però van arribar a sobreviure als aiguats vint gegants, que tota la vida foren els mateixos, ja que no va sobreviure ni una sola geganta que els permetés perpetuar l’espècie. Com que no va poder acabar amb ells, Déu els obligà a escampar-se per tota la terra amb l’encàrrec de guardar i vigilar les muntanyes perquè mai no s’enfonsessin ni ensorressin i perquè si mai trontollaven les reforcessin i sostinguessin. De tots aquests gegants, el gegant del castell de Siurana fou el guardià dels Pirineus.

L'església de Santa Coloma de Siurana.

Sembla ser que aquest gegant vivia en un castell que s’alçà en un indret privilegiat que es trobava tot just a sobre d’un petit turonet en mig de la plana empordanesa, des d’on tenia una bona vista de les muntanyes pirinenques.

Però ja fa molts anys, sense que se sàpiga on ni a causa de què, aquest gegant se’n va anar i abandonà el castell, que es va anar enrunant a poc a poc, ja que la gent no el volgué habitar per por. I va ser sobre aquestes runes on va néixer el poble de Siurana, coneguda també com Siurana d’Empordà.

L'església de Santa Coloma de Siurana.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixem algunes altres fotografies amb detalls de l’esglèsia de Santa Coloma de Siurana, que esperem que puguin servir per il·lustrar millor aquesta llegenda.

La campana de Santa Coloma de Siurana.

Pedra grabada al costat de la portalada principal.

Grabat sobre la portalada principal de Santa Coloma de Siurana.

Detall frontal de l'església de Santa Coloma de Siurana.

Pedres gravades a la part posterior de l'església.

Pedres gravades a la part posterior de l'església.

Pedra gravada a la part posterior de l'església.

Pedra gravada al mur lateral de l'església.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario