lunes, 23 de enero de 2017

LLEGENDES DEL VEÏNAT D'ESPASENS - Sobre castells, ermites, bruixes i pobles llegendaris

Dins del municipi de Fontcoberta, a la comarca del Pla de l’Estany, trobem el petit veïnat d’Espasens, en el que, al costat de l’ermita romànica de Santa Caterina d’Espasens encara podem localitzar les restes de l’antic castell d’Espasens. El paisatge d’aquest lloc té un encant meravellós, ja que combina la verdor esplendorosa dels boscos i camps de la terra d’aquesta comarca amb la vista de les muntanyes a la seva llunyania. És aquest un lloc on la tranquil·litat i algunes de les llegendes populars de la zona ens poden permetre fer volar una mica la imaginació...

El castell d'Espasens i l'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

El veïnat d’Espasens ha estat habitat des de temps prehistòrics, i en ell s’han trobat restes ibèriques i d’un antic assentament romà. Més recents serien, per tant, les restes medievals del seu castell i l’ermita, restaurada i recuperada fa pocs anys. És, per tant, un lloc ric en història, al que tampoc li falta la seva part llegendària, com veure’m més avall.

Avui en dia, del castell d’Espasens només podem veure alguns murs arran de terra, acuradament excavats i netejats de runes, que ens permeten endevinar les antigues estances que tenia el seu pis inferior. A sobre d’aquests, un parell d’arcs de pedra, de construcció moderna, donen al conjunt un aspecte més complert. Del castell potser en queda poca cosa, però la nissaga dels Espasens hi ha força documentació al llarg de l’edat mitjana.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

Al costat d’ les runes del castell, trobem la construcció romànica del segle XII de l’Ermita de Santa Caterina d’Espasens, que antigament havia estat dedicada a Santa Maria. Aquest edifici d’una sola nau sobrealçada estava força malmès i deteriorat, fins al punt que a més d’estar cobert de matolls i bardisses, al seu interior havia crescut una monumental alsina i un pi, i bona part d’ell estava enterrat sota les seves pròpies runes que arribaven a l’alçada de dos metres. L’ermita, però va començar a ser recuperada a partir de l’any 1986, i a poc a poc, gràcies, sobretot a la col·laboració veïnal, ha aconseguit recuperar el seu fabulós aspecte actual, on actualment s’hi celebra l’aplec de Santa Caterina el primer diumenge de novembre.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

Però passem a les llegendes...

EL LLEGENDARI POBLE D’ESPASENS

El poble d’Espasens és un poble llegendari que hom suposa situat en algun punt del bosc del mateix nom, al costat de l’església de Sant Martí d’Ollers, al veïnat d’Ollers, dins del municipi de Vilademuls, i a uns tres kilòmetres del castell d’Espasens. Segons explica la llegenda, els veïns d’aquest poble, ara per ara llegendari, van combatre els moros tan ardidament que, en conquerir-lo aquests darrers, com represàlia o venjança l’enrunaren, el llauraren i el sembraren de sal per tal de fer-lo desaparèixer. Expliquen que en uns enderrocs a prop del lloc indicat, s’hi poden trobar restes de ceràmica i altres elements.

SOBRE EL SENYOR D’ESPASENS

Una tradició diu que el senyor d’Espasens guerrejava amb una espasa a cada mà, i una altra a la boca. Suposem que aquesta és l’explicació llegendària de l’origen de les tres espases que surten representades al seu escut de la nissaga dels Espasens, que avui en dia podem veure gravat dins d’una enorme llosa commemorativa que penja d’un dels murs que hi ha dins de l’ermita de Santa Caterina d’Espasens.

L'escut dels senyors d'Espasens.

EL PLA DE LES BRUIXES

Tot just davant del castell i l’ermita de Santa Caterina d’Espasens, darrera d’un petit mur que els separa, s’hi troba i estén el pla o camp de les Bruixes, on segons la creença popular les bruixes s’hi reunien.

El pla de les Bruixes.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies del castell d’Espasens, l’Ermita de Santa Caterina d’Espasens i el Pla de les Bruixes que poden ajudar-vos a situar millor aquestes llegendes, alhora qe us poden donar una idea del que podeu veure per la zona si algun cop us animeu fer una visita.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens, campanar.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens, interior.

L'escut dels senyors d'Espasens.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

L'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

El castell d'Espasens i l'ermita de Santa Caterina d'Espasens.

El castell d'Espasens.

El castell d'Espasens.

El castell d'Espasens, mur.

El pla de les Bruixes.

El pla de les Bruixes.

El pla de les Bruixes... i un veí d'Espasens.

Vistes al Pla de l'Estany.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario