lunes, 15 de abril de 2019

LLEGENDES DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE BASTANIST

El Santuari de Bastanist, de la Mare de Déu de Bastanist o Santa Maria de Bastanist es troba dins del terme municipal de Montellà i Martinet, a la comarca de la Cerdanya, just a sota de la serra del Cadí. Tot i que hi ha documentació que l’antiga església de Bastanist ja existia l’any 1322, aquesta fou reedificada l’any 1704, i posteriorment fou reformada en diverses ocasions a causa dels greus danys infligits per les tropes franceses els anys 1790 i 1804, i l’incendi que va patir durant la Guerra Civil espanyola l’any 1936. Com molts altres llocs similars, de la imatge allí venerada s’explica la llegenda de la seva miraculosa troballa, però també algunes altres llegendes sobre la font i els boixos que es crien a les seves rodalies.

Santuari de Bastanist o de la Mare de Déu de Bastanist.

LA TROBALLA MIRACULOSA DE LA MARE DE DÉU DE BASTANIST

Segons la llegenda, l’origen del Santuari de Bastanist es remunta a l’any 705, quan a dir d’alguns, just en aquell indret, s’hi va trobar una imatge de la Mare de Déu de manera miraculosa, tot i que segons altres versions d’aquesta llegenda això hauria succeït cap el segle IX, o bé un xic més tard, a l’any 1109 o l’any 1150. Fos com fos, traient la data, la història ve a ser sempre la mateixa: la troballa es atribuïda a un jove pastor de bous, un noiet de cal Pallarés de Víllec que va trobar la Verge, que prèviament va ser descoberta per un bou del ramat a sota d’un boix.

L’antiga figura romànica de la Mare de Déu de Bastanist era coneguda com la Mare de Déu del Boix, i fou venerada fins l’any 1936, quan desaparegué a un incendi. L’actual imatge es una còpia de la Mare de Déu de Núria.


La Mare de Déu de Bastanist.

Posteriorment, com no podria ser d’una altra manera, a aquesta Mare de Déu se li van atribuir altres fets miraculosos, com la protecció de les terres de les rodalies contra l’invasor, evitant l’incendi de les cases o la guarició d’aquells fills trencats que són portats de bona fe per mares desconsolades fins el santuari.

I la llegenda de la Mare de Déu de Bastanist podria acabar-se aquí, si no fos per les llegendes de la font que raja a prop del santuari, la virtut d’aquell boix miraculós on va ser trobada l’antiga talla de fusta policromada de Santa Maria i dels altres boixos que es fan per la rodalia de la contrada on es troba el santuari.

LES VIRTUTS MIRACULOSES DELS BOIXOS DE BASTANIST

Sembla ser que aquell boix on es va trobar la Mare de Déu de Bastanist es va conservar durant molt de temps i la gent li va atribuir moltes virtuts miraculoses. De retruc, fruit d’aquesta creença, els culleraires i molta gent que feien estris de fusta -que tradicionalment es feien amb fusta de boix-, creien que els boixos de les rodalies de Bastanist eren molt millors que els altres, i els estris que en sortien de la fusta d’aquests boixos eren de millor qualitat.

Vistes de la serra del Cadí des del santuari.

Però als boixos de les rodalies de Bastanist se li atribuïen també una altra mena de virtuts especials; una d’elles, segons la veu popular, és que, si el dia que van al santuari, les noies casadores “tiren el boix” a la Mare de Déu i aconsegueixen tocar la seva imatge, trobarà amb qui casar-se aquell mateix any.

LA FONTETA DE LA MARE DE DÉU

Aquesta font es troba a uns 40 metres del santuari, dins un petit porxo. La creença popular explica que aquesta font raja des del moment en que la imatge de la Mare de Déu fou trobada.

DOCUMENTACIÓ FOTOGRÀFICA EXTRA

A continuació deixo algunes fotografies del Santuari de la Mare de Déu de Bastanist i les seves rodalies que espero que us serveixin per poder-vos ambientar una mica més en les llegendes que us hem explicat.

L'entrada de l'església del Santuari de Bastanist.

Interior de l'església.

Interior de l'església.



La Mare de Déu de Bastanist.

Mare de Déu de Bastanist.

La cova de la Mare de Déu de Bastanist.

Podeu trobar més llegendes catalanes clicant aquí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario